Tepsi Böreği Tarifi
Tepsi Böreği tarifi: Tepsi Böreği için gerekli malzemeler nelerdir? Tepsi Böreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
9 dilim
Tepsi Böreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 5 adet yufka
- 200 gram lor peyniri
- 200 gram yarım yağlı beyaz peynir
- 1/2 demet maydanoz
Sosu için:
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
Üzeri için:
- 200 ml. maden suyu
- 55 gram tereyağı
Tepsi Böreği tarifi nasıl yapılır?
- Böreğin sosu için; zeytinyağı, yoğurt, süt ve yumurtayı bir kapta pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Böreğin iç harcı için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Yarım yağlı beyaz peyniri rendeleyip lor peyniri ve kıyılmış maydanozlarla karıştırın.
- Dikdörtgen bir fırın tepsisini bir parça tereyağı ile yağlayın. Bir adet yufkayı tepsiye açıp kenar kısımlarını dışarı doğru sarkıtın.
- Yufkanın üzerine hazırladığınız sos karışımından sürün. Üzerine ikinci kat yufkayı büzüştürerek açıp aynı işlemi tekrarlayın.
- Kenarda kalan yufka parçalarını içe doğru katlayıp üzerine sos gezdirin.
- Hazırladığınız peynirli iç harcı tepsiye eşit olarak dağıtın. Üçüncü kat yufkayı peynir katının üzerine serin, soslayın.
- Kalan iki adet yufkanın arasını bolca soslayıp üst üste açın, kenarda kalan yufka parçalarını tepsinin taban kısmına doğru ittirin. Kalan sosu en üstte kalan yufka üzerine sürün.
- Maden suyunu böreğin üzerinde gezdirerek ekleyin. Böreği dilimlere ayırıp tereyağı parçalarını eşit olarak dağıtın.
- Hazırladığınız böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Tepsi Böreği tarifinin püf noktası nedir?
Yufkaların ince açılmış olmasına ve yırtık olmamasına dikkat edin.Peynir katının üzerine sos dökmemeye özen gösterin.Hazırladığınız sos artarsa böreğin üzerine gezdirebilir, sonrasında soda ekleyebilirsiniz.Fırınlanmadan önce dilimlenmiş börekler puf gibi kabarır, servis öncesinde kolaylık sağlar.