Tavuklu Börek Tarifi
Tavuklu Börek tarifi: Tavuklu Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Tavuklu Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 dilim
Tavuklu Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 3 adet hazır yufka
- 1 adet haşlanmış kemikli tavuk göğsü
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy domates
- 6 adet kültür mantarı
- 4 dal maydanoz
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Yufka katlarını yağlamak için:
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tavuklu Börek tarifi nasıl yapılır?
- Böreğin iç harcını hazırlamak için; önceden haşlanmış tavuk göğsünü bir kevgir yardımıyla tencereden çıkartın. Kemik ve deri kısımlarını ayıklayıp tavuk etini uzun ince parçalara ayırın. Haşlama suyunu dikkatlice süzün.
- Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havuç ve domatesi iri küpler halinde kesin. Üzerlerini nemli bir bezle sildiğiniz mantarları ince ince kesin. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
- Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın. Doğranmış havuçları ekleyip sotelemeye başlayın. Havuçlar hafif bir renk aldığında kuru soğanları katıp soteleme işlemini sürdürün.
- Kültür mantarı ve domates küplerini de ilave edip tüm sebzeleri kısa bir süre daha yüksek ateşte soteleyin. Son olarak önceden haşlayıp uzun ince parçalara ayırdığınız tavuk etini ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın. Ocaktan alıp incecik kıyılmış maydanozları katın. Soğuması için bir kenarda dinlendirin.
- Bir adet hazır yufkayı mutfak tezgahı üzerine açın. Ara katlarını ılık tavuk suyuyla hafifçe yağlayıp kalan iki adet yufkayı da üst üste serin. Hazırladığınız tavuklu iç harcı, yufkanın orta kısmına uzunlamasına yayın. Kenar kısımlarını iç harcın üzerine, içe doğru katladığınız yufka katlarını büyük bir dikdörtgen haline getirin.
- Yırtılmamasına özen gösterip rulo şeklinde sardığınız tavuklu böreği geniş bir fırın tepsisine alın. Küçük bir kapta; yumurta sarısı, yoğurt ve zeytinyağını çırpıp böreğin üzerine sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz böreği kısa bir süre dinlendirip dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Tavuklu Börek tarifinin püf noktası nedir?
Tavuklu börek harcına arzuya göre haşlanmış garnitür ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.Aralarını sıcak tavuk suyuyla ıslattığınız üst üste serilmiş hazır yufkaları, önceden fırınlayıp az miktarda sıcak tavuk suyuyla ıslatın. Hazırladığınız iç harç ilavesiyle rulo şeklinde sarıp üzeri kızarana kadar fırınladıktan sonra dilim dilim servis edin.Yüksek ateşte sotelediğiniz fileto tavuk göğsü parçalarıyla da tavuklu börek hazırlayabilirsiniz.Fırına vereceğiniz rulo böreğin üzerine arzuya göre susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz.