Siyez Unlu Zeytinli Ekmek Tarifi
Siyez Unlu Zeytinli Ekmek tarifi: Siyez Unlu Zeytinli Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Siyez Unlu Zeytinli Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 adet büyük boy
Siyez Unlu Zeytinli Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 su bardağı siyez unu
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 tepeleme tatlı kaşığı pekmez (arzuya göre esmer şeker)
- 2 dal taze biberiye (arzuya göre)
- 1/2 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
- 1 çay kaşığı çörek otu
Siyez Unlu Zeytinli Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Siyez unu ve tam buğday ununu eleyerek geniş bir kaba alıyoruz.
- Kuru maya, tuz, ılık süt, ılık su ve pekmez ya da esmer şekeri ayrı bir kapta karıştırıp homojen bir karışım elde ediyoruz.
- Hamur kaba ve ele yapışmayan hafif sert bir hamur olacak. Bu aşamada yumuşaklığı ununuza göre ayarlayıp biraz daha eklemeniz gerekebilir. Hangi undan isterseniz ekleyebilirsiniz. Ardından hamuru 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hamur ele yapışmayan kıvama geldiğinde biberiye, zeytin ve zeytinyağı da ekleyip elimize zeytinyağı alıp hamuru yuvarlayarak tek parça halinde bir ekmek elde ediyoruz.
- Daha sonra ister tepsi istersek kelepçeli bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serip ekmek hamurumuzu yerleştiriyoruz. Çörek otu serperek fırına veriyoruz.
- 180-190 derece fanlı fırında 40-45 dakika pişmesi yeterli olacaktır ancak ara ara ekmeğin içini bıçakla kontrol etmekte fayda var. Afiyet olsun.
Siyez Unlu Zeytinli Ekmek tarifinin püf noktası nedir?
Hamurun ele yapışmaması ve çok hafif sert bir hamur olması çok önemli. Bu sebeple unu yavaş yavaş ilave etmekte fayda var. Hamuru tezgaha koymak, elinizde şekillendirmek daha kolay olacaktır.
Siyez Unlu Zeytinli Ekmek tarifi için servis önerisi
Zeytinyağı, nar ekşisi ya da balzamik ile hazırlayacağınız bir tadımlığa ekmeğinizi bana bana yemek nefis olacaktır.