Pırasalı Börek Tarifi
Pırasalı Börek tarifi: Pırasalı Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Pırasalı Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 dilim
Pırasalı Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
İç Harcı ve Yufkası İçin:
- 2 sap pırasa
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı lor peyniri
- 2 adet yufka (hazır günlük)
Sosu için:
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı susam
Pırasalı Börek tarifi nasıl yapılır?
- Pırasaların kaba kısımlarını keserek ayırın. Önce boydan ikiye kesin ve yıkayın. Ardından yarım ay olacak şekilde ince ince kesin.
- Bir tavada zeytinyağını kızdırın, pırasaları içine atın ve sotelemeye başlayın.
- Pırasalar hafifçe yumuşadıktan sonra tuz ve karabiberini ekleyerek sotelemeye devam edin. İyice pişince ocaktan alın ve soğuması için dinlendirin.
- Soğuduktan sonra pırasaları lor peyniriyle birlikte bir kasede harmanlayın.
- Sos için yoğurt, yumurta ve sıvıyağı karıştırın.
- Yufkaları serin ve yarım ay olacak biçimde kesin. Toplamda 4 adet yarım ay yufkanız olması gerekli.
- Bir yufkayı tezgaha serip, üst ve yan kısımlarını katlayın ve dikdörtgen şekli elde edin. Bir fırçayla sosu yufkaya güzelce yedirin.
- Yufkanın alt kısmı boyunca iç harçtan yerleştirin.
- Ardından yuvarlayarak rulo şeklinde sarın. Fazla baskı uygulamayın fakat dağılmamasına da dikkat edin.
- Rulo haline getirdiğiniz yufkaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yuvarlayarak dizin. Tüm yufkalar bitene dek bu aşamaları tekrar edin.
- Kalan sosun içine yumurta sarısı ekleyip karıştırın ve böreğin üzerine sürün. Her tarafına güzelce yedirin.
- Son olarak susam ve çörek otunu üzerine serpiştirin ve 180 derece fırında 40 dakika pişirin.
- Sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Pırasalı Börek tarifinin püf noktası nedir?
Çıtır çıtır bir börek elde etmek için, fırınınız iyice ısınmış olmalı ve üzeri güzelce kızarana dek pişirilmeli.