Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma Tarifi
Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma tarifi: Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma için gerekli malzemeler nelerdir? Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 adet
Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Oturtma için:
- 6 adet patates
- 400 gram kıyma
- 3 adet kuru soğan
- 400 gram mantar
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 küçük boy kase rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel sos:
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma tarifi nasıl yapılır?
- Bir tavaya küçük doğranmış soğan, yağ alınır.
- Soğan biraz kavrulup karamelize olunca kıyma eklenir. Kıyma biraz kavrulunca salça da eklenir.
- Mantar büyükse 4'e küçükse 2'ye bölünür. (Temizlendikten sonra) Salçanın kokusu çıktığında mantarlar eklenir.
- Baharatlar da konulur. Mantar ilk suyunu salacak biraz. Çektiği zaman altını kapatabilirsiniz.
- Patatesler ince ve yuvarlak dilimler halinde kesilir. Fırın kabı yağlanır. Doğranmış patatesler tabana dizilir. Birbirinin üstüne gelebilir sıkıntı yok. İnce doğrandığı için pişecek.
- Kıymalı harç eklenir.
- Üzerine sıcak su gezdirilir. Üstü aliminyum folyoyla kapatılarak alt üst ayar orta kısım 200° de 40 dakika pişirilir.
- Beşamel sos; bir tavaya yağ alınır.
- Yağ eriyince un eklenerek kavrulur.
- Hafif kokusu çıkıp rengi döndüğünde yavaş yavaş süt eklenir. Yoğunlaşana dek karıştırmaya devam edilir. Çok yoğunlaştırıp çektirmeyin. Az bir sosunuz kalır. Hafif akışkan kalsın. Zaten fırında da pişeceğinden koyulaşacak.
- Yemek fırında 40 dk piştikten sonra çıkarılır. Üzerine beşamel sos gezdirilir. Bu sefer aliminyum folyo olmadan 10 dakika fırına verilir.
- 10 dk sonunda tekrar çıkartılır, kaşar peynir rendesi eklenir.
- Bu sefer fanlı ayarda üzeri kızarana dek pişirilir.
- Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mantarlı Kıymalı Patates Oturtma tarifinin püf noktası nedir?
Patatesleri ince dilimlemek önemli ki pamuk gibi olsunlar. Beşamel sosu çok çektirmeyin. Yoğunlaştığında ocaktan alın. Yetmez yoksa sosunuz. Bir de beşamel sos da un bağlayıcıdır. Yani yoğunluğu un verir. Çok kavurup kahverengi ederseniz bağlayıcılığı azalır. Az kavurursanız un kokusu ve tadı gelir. Hafif kokusu çıkıp kahverengiye döndüğünde sütünü karıştırarak ve yavaş yavaş ekleyin. Hafif kahverengi olduğunda o kavruk fındığımsı tadı da hissedeceksiniz hem de bağlayıcı olacak. Dilerseniz muskat rendesi de koyun. Ben tercih etmedim.