Kuru Dolma Tarifi
Kuru Dolma tarifi: Kuru Dolma için gerekli malzemeler nelerdir? Kuru Dolma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Kuru Dolma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 20-25 adet kuru patlıcan (arzuya göre kuru biber ve kuru kabak)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 10 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/2 adet limonun suyu
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 kase ceviz içi
Kuru Dolma tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle pirinci sıcak suda 10 dakika bekletelim. Bekleyen pirinç, yağı daha iyi çeker ve kuru kuru olmaz. Pirinç beklerken derin bir tencerede kurulukları haşlayalım.
- İlk önce kabağı 8 dakika, ardından patlıcanı 5 dakika ve biberi 3 dakika ayrı ayrı haşlayalım.
- İç harcı için 2 adet kuru soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayıp zeytinyağında kavuralım.
- Ardından salçaları ekleyelim. Pirincin suyunu süzüp onu da ekleyelim, 2-3 dakika kavuralım.
- Baharatları, limon suyunu, nar ekşisini kuş üzümünü ve cevizi ekleyelim. Ayırdığımız soğanı ince ince doğrayıp onu da ekleyelim. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım.
- Güveç tenceresinin taban kısmına dilerseniz kuru soğan yerleştirebilirsiniz, hem lezzet katar hem de dipteki dolmaların tabana yapışma riskini azaltır.
- Kurulukları doldururken 2 parmak boşluk olacak şekilde dolduralım. Çok doldurursak pirinçler şişince taşacaktır.
- Bütün kurulukları bu şekilde doldurup, üzerlerini geçecek kadar su ekleyelim. Porselen bir tabakla dolmaları sabitleyip ocağa alalım.
- Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat 15 dakika pişirelim. Pişince dolmaların fazla suyu kaldıysa süzelim ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.