Kepse Pilavı Tarifi
Kepse Pilavı tarifi: Kepse Pilavı için gerekli malzemeler nelerdir? Kepse Pilavı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Kepse Pilavı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Pilavı için:
- 2 su bardağı jasmine (yasemin) pirinç
- 1 adet soğan
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet domates
- 1 adet havuç
- 1 adet tatlı kırmızı biber
- 8 diş sarımsak
- 1 tutam safran
- 1 adet tane zencefil
- 3 adet sivri biber
- 4,5 su bardağı su
- 1 adet çubuk tarçın
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 4 adet karanfil
- 5 adet kakule
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tavuğu için:
- 1 adet bütün tavuk
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet limonun suyu
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet karanfil
- 8 diş sarımsak
- 3 adet kakule
- 2 su bardağı su
Kepse Pilavı tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle tavuğu bir fırın kabına alın ve her yerini ellerinizi kullanarak tuzla ovun. Yarım limonun suyunu da üstüne sıkıp biraz daha ovun ve bir kenarda dinlenmeye bırakın.
- Derince bir kabın içinde domates salçasını 2 su bardağı su ile seyreltin. Kalan yarım limonun suyunu içine sıkın ve sıvı yağı da ilave edin.
- 8 diş sarımsağı içine rendeleyin, kakule ve karanfil tanelerini de ilave edip, güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu sos tavuk için.
- Kenarda beklettiğiniz tavuğu alın ve bu sosu üstüne gezdirin. Üstünü alüminyum folyo ile kaplayın, üstüne bıçakla birkaç hava deliği açın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında verin.
- Üstü folyoyla kapalı olarak 1 saat pişirin, sürenin sonunda folyoyu alın ve tavuğu tekrar fırına verip üstü kızarana dek yaklaşık 20 dakika daha pişmeye bırakın.
- Tavuğun üstünün kızarması için, fırın kabının içindeki suyundan bir kaşık yardımıyla, folyoyu çıkardıktan sonra, tavuğun üstüne gezdirin.
Kepse Pilavı tarifinin püf noktası nedir?
Kepse pilavının etli ve tavuklu olarak yapılan versiyonları mevcut, biz tavuklu olanı tercih ettik , siz damak zevkinize göre etli de yapabilirsiniz. Bazı aktarlarda “kepse baharatı” adı altında, pilav için gerekli olan baharatları hazır bir şekilde bulabilirsiniz. Yine damak zevkinize göre pişmeye yakın içerisine kuru üzüm ya da besni üzümü de ilave edebilirsiniz.