Haşhaşlı Cevizli Çörek Tarifi
Haşhaşlı Cevizli Çörek tarifi: Haşhaşlı Cevizli Çörek için gerekli malzemeler nelerdir? Haşhaşlı Cevizli Çörek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
25 adet
Haşhaşlı Cevizli Çörek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
- 1 çay bardağı su
- 1/2 paket yaş maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6,5 su bardağı un
İçi için:
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Üstü için:
Haşhaşlı Cevizli Çörek tarifi nasıl yapılır?
- Hamurunu hazırlamak için; sütü ve suyu ılıklaştırın, bir yoğurma kabında ılık sütü ve suyu karıştırın. Ardından yaş mayayı ekleyin ve maya tamamen eriyene dek bir kaşıkla karıştırın.
- Hamur için gerekli olan diğer malzemeleri de ekledikten sonra güzelce yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru ağzı kapalı bir kapta yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanırken iç malzemesini hazırlayın; haşhaş, sıvı yağ, ceviz içi, şeker ve yağı bir kapta güzelce karıştırın.
- Hamur mayalandıktan sonra hamuru 4 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı bir merdane ya da oklava yardımıyla ya da sadece ellerinizi kullanarak ½ cm inceliğinde açın. Açtığınız bu hamurun üstünü tamamen kapayacak şekilde, hazırladığınız iç harcın 4’te birini hamurun üzerine güzelce sıvayın.
- Ardından rulo yapın, bir bıçak yardımıyla yaklaşık 3 cmlik parçalara bölün ve dik olarak, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
- Bu şekilde tüm hamuru hazırlayıp, tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız haşhaşlı cevizli çörekleri fırına vermeden önce, fırın tepsisinde 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.
- Mayalanma süresinin sonunda 1 adet yumurtanın sarısını, bir fırça yardımıyla çöreklerinizin üzerine güzelce sürün ve önceden ısıttığınız 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika, çöreklerinizin üstü kızarana dek pişirin. Sıcak ya da soğuk olarak servis edin.
Haşhaşlı Cevizli Çörek tarifinin püf noktası nedir?
Hamuru yoğurup hazırladıktan sonra mayalanması için kabın ağzını kapayıp, sıcak bir yerde bekletirseniz, hamurunuz daha çabuk mayalanır ve daha çok kabarır.