Ev Yapımı Ekmek Tarifi
Ev Yapımı Ekmek tarifi: Ev Yapımı Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Ev Yapımı Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
3 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Ev Yapımı Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 kilogram un
- 400 mililitre su
- 1 silme tatlı kaşığı kuru maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 4 çorba kaşığı zeytinyağ
- 3 çay kaşığı sarımsak tozu
- 3 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı değirmende çekilmiş tane kara biber
Ev Yapımı Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Unu karıştırma kabımıza alalım.
- Üzerine kuru maya, şeker, tuz, zeytinyağı, sarımsak tozu, kekik, karabiberi ekleyelim ve homojen olana kadar karıştıralım.
- Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde beş dakika yoğurup güzel bir yuvarlak haline getirelim.
- Üzerine biraz zeytinyağı damlatıp elimizle yayalım.
- Nemli bir havluyla hamura çok bastırmayacak şekilde üzerini kapatıp iki buçuk saat mayalanmaya bırakalım.
- İki buçuk saat sonra hamuru açıp bir tur daha yoğuralım ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alalım.
- Üzerine tekrar biraz zeytinyağı sürüp yarım saat daha üzeri açık mayalandıralım.
- Üç saat mayalanmış hamurumuzun üzerine un serpelim ve sivri bir bıçak yardımıyla istediğimiz şekli çizelim.
- Önceden alt üst fanı açık ve 225 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika daha sonra ısıyı 200 dereceye çekerek pişirelim. Afiyet olsun.
Ev Yapımı Ekmek tarifinin püf noktası nedir?
Kullanacağınız fırın tepsisinin kenar yüksekliği fazla ve tam ekmeğinizin sığacağı büyüklükte olursa yani ekmeğinizi kapsarsa daha iyi sonuç alırsınız. Kullandığınız un türüne göre ( beyaz, siyez, tam buğday vs.) alacağı su miktarı değişeceği için suyu yavaş yavaş ekleyin ve hazırda ekstra ılık su bulundurun. Mayanın daha çabuk aktive olması için suyunuz daima ılık olsun.
Ev Yapımı Ekmek tarifi için servis önerisi
İster fırından çıkar çıkmaz dumanı tüterken üzerine terayağ,ı salça sürüp biraz da tuz serpip, yiyerek ister de oda sıcaklığına geldiğinde veya birkaç gün sonra bayatlayacak gibi olduğunda tavada kızartıp yiyin, her halükarda çok seveceksiniz.