Beşamel Soslu Patlıcan Tarifi
Beşamel Soslu Patlıcan tarifi: Beşamel Soslu Patlıcan için gerekli malzemeler nelerdir? Beşamel Soslu Patlıcan nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Beşamel Soslu Patlıcan yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Beşamel sos için:
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı (tepeleme) un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Kıymalı harç için:
- 2 adet soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 250 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Patlıcanları kızartmak için:
Beşamel Soslu Patlıcan tarifi nasıl yapılır?
- Patlıcanları alacalı olarak soyun ve enine dilimledikten sonra, acı sularının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta bekletin.
- Patlıcanlar beklerken ince ince doğradığınız kuru soğanları zeytinyağında pembeleşene dek kavurun.
- Ardından ince doğradığınız biberleri ve sarımsakları ilave edin ve 2 dakika daha kavurun. Kıymayı ilave edip, kıyma suyunu salıp tekrar çekmeye başlayana dek kavurmaya devam edin.
- Sırasıyla salçayı ve ince doğranmış domatesleri de ilave edin ve domatesler iyice yumuşayana dek güzelce kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırıp altını kapatın.
- Patlıcanları sudan çıkartın, durulayıp kuruladıktan sonra, ayçiçek yağında arkalı önlü kızartın, ancak tam olarak pişirmeyin. Kızarttığınız patlıcanların fazla yağını emmeleri için bir havlu kağıdın üstüne çıkarın.
- Ayrı bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve beşamel sos için gerekli olan unu ilave edip unun kokusu çıkana dek kavurun.
- Ardından yavaş yavaş sütü ekleyin ve beşamel sosunuz kıvam alana dek karıştırarak pişirin . Tuz ve karabiberi ekleyip altını kapatın.
- Sulu kıvamda bir beşamel sos bu tarif için daha uygun olacaktır ancak daha kıvamlı olmasını isterseniz unu tepeleme de ilave edebilirsiniz.
- Bir fırın kabının ya da borcamın dibine kızarttığınız patlıcanları dizin ve üstüne kıymalı harçtan gezdirin ve üstüne beşamel sostan gezdirin.
- Üstüne tekrar patlıcanları dizin ve kıymalı harç ile beşamel sostan gezdirin.
- Bu şekilde en üst kata da patlıcan dilimleri kalacak şekilde kat kat döşeyin.En üst kata kıymalı harçtan sonra, kalan beşamel sosu boşaltıp, kaşarları serpin ve son kalan patlıcan dilimlerini dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üstü kızarana dek, 25 dakika kadar pişirin ve ardından dilimleyerek servis edin. Afiyetler olsun!