Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifi: Zeytinyağlı Yaprak Sarma için gerekli malzemeler nelerdir? Zeytinyağlı Yaprak Sarma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Zeytinyağlı Yaprak Sarma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 300 gram asma yaprağı
- 1 adet limon
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıcak su
İç harcı için:
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı tarçın
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifi nasıl yapılır?
- Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da koyup kavurmaya devam edin.
- Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun.
- Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın.
- Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.
- Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin.
- Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.
- Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın.
- Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.
- Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
- Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifinin püf noktası nedir?
Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze asma yaprağı kullanın.Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın.Sarmaları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin.Kuş üzümlerini kumunun gitmesi için; bol suda bekletip, duruladıktan sonra kullanın.