Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifi: Zeytinyağlı Yaprak Sarma için gerekli malzemeler nelerdir? Zeytinyağlı Yaprak Sarma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
2 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Zeytinyağlı Yaprak Sarma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 5-6 adet büyük boy soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü (sıcak suda beklemiş)
- 2 su bardağı pirinç
- 1 demet taze nane
- 1 demet maydanoz
- 1 su bardağı zeytinyağı (bol zeytinyağlı olması önemli)
- 1 paket asma yaprağı
- 3-4 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- 1-2 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifi nasıl yapılır?
- Yaprak sarmalarını pişirmek için, tencerenin üzerini biraz geçene kadar su ekliyoruz.
- Soğanları minikçe doğruyoruz veya blender da da bızztlatabilirsiniz. Yarım su bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı karabiberle kavuruyoruz.
- Pirinçleri yıkayıp süzüyoruz ve soğanları kavurduğumuz tencereye ilave ediyoruz.
- Salçadan önce ilave etmemizin sebebi soğanın lezzetini pirince vermesi. Sonrasında salçalarımızı ilave ediyoruz.
- Pekmezi, baharatların kalanını, suyunu süzdüğümüz kuş üzümünü ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
- 1 su bardağı suyu ekleyip pirinçler hafif dişe gelecek şekilde pişiriyoruz. Yaprakları kaynar suda, renkleri dönünceye kadar 3-4 dakika haşlıyoruz.
- Pirinçler soğuduktan sonra, 1 limonun suyunu ve kalan 1/2 su bardağı zeytinyağını ekliyoruz.
- Bu aşamada harcımızın baharatını (baharatlar hafif boğazınızı yakmalı), tuzunu tadarak ekleme gerekiyorsa ekleme yapıyoruz.
- En son maydanoz ve naneyi ilave ediyoruz (dileyen bulyon ilave edebilir, yakışıyor).
- Piştikten sonra tam kıvamına geliyor. Tencerenin altına yaprak dizebilir veya dilerseniz yaprak saplarını yerleştirebilirsiniz.
- Üzerini geçecek kadar su ekleyip, pişirmeye bırakıyoruz. Pirinç pişerken şişiyor üzerine tencere büyüklüğünde tabak koyabilirsiniz.
- Su kısmı önemli, baktınız ki su fazla geldi pişirme esnasında bir kısmını dökebilirsiniz.
- Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 40 dakika pişiriyoruz. Ben 2-3 saat pişirdiğimi bile hatırlıyorum. Yapraktan yaprağa değişiyor.
- Yaprağınız ne kadar yeşil ve ince olursa, sarmanız o kadar lezzetli oluyor.
- Piştikten sonra tencerede bir süre dinlendirip servis tabağına alıyoruz. Bir gece dolapta bekleyince ertesi gün tadından yenmiyor, o derece. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma tarifinin püf noktası nedir?
Yemeği pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak buharlı bir şekilde düzgünce pişmesine yardımcı olursunuz. Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze ve yeşil asma yaprağı kullanın.