Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma Tarifi
Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma tarifi: Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma için gerekli malzemeler nelerdir? Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Sarma için:
- 300-400 gram asma yaprağı (haşlanmış)
- 2 adet büyük boy soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1/3 demet maydanoz
- 1/3 demet dereotu
- 1 çay kaşığı nane (taze nane de olur)
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 tatlı kaşığı tuz
Pişirmek için:
- 2-3 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 dilim limon (üzerine)
Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma tarifi nasıl yapılır?
- İç harcı hazırlanır. Soğanlar uygun bir tencerede küp küp doğranıp zeytinyağda sotelenir.
- Pembeleşince salçalar eklenip kavrulur. Pirinç yıkanır nişastadan arındırılır.
- Daha sonra pirinç baharatlar şeker tuz ilave edilir ve 5 dakika daha kavrulup ocağın altı kapatılır.
- Yeşillikler ince ince kıyılır ve eklenir. Son olarak nar ekşisi de ilave edilip dinlenmeye bırakılır.
- Asma yapraklarının sapları alınır ve harçtan yeteri kadar koyup ince ince sarılır. Hepsine aynı işlem yapılır.
- Tencerenin dibine bir kaç asma yaprağı serilip üzerine sarmalar dizilir.
- Sarmaların üzerine zeytinyağı aktarılır. İsteğe bağlı limon dilimleri dizilir.
- Sarmalarla bir hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir ve üzerine bir tabak kapatılarak pişmeye bırakılır.
- İlk olarak yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir.
- Bu aşamada suyu az gelip hala pişmemiş olursa üzerine azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz. Dinlendikten sonra servise hazır. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Ekşili Yaprak Sarma tarifinin püf noktası nedir?
Eğer salamura kullanacaksanız 4-5 saat öncesinden suda bekletilmesi gerekir. Ara ara suyu değiştirilir. Miktarları arttırıp hazırlayabilirsiniz.