Zeytinli Ekmek Tarifi
Zeytinli Ekmek tarifi: Zeytinli Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Zeytinli Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
20 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 adet
Zeytinli Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram un
- 25 gram maya
- 80 ml. süt
- 200 ml. su
- 10 gram şeker
- 10 gram tuz
- 50 gram eritilmiş tereyağı
- 1 adet yumurta
İçi için:
- 150 gram zeytin ezmesi
- 1 adet sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- 2 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
- 1/2 kase ceviz içi (ince çekilmiş)
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı yumurta karışımı
Zeytinli Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Mayayı, ılık su, şeker ve süt içinde bir süre bekletin.
- Unu eleyip tuz ile karıştırın.
- Tüm malzemeleri birleştirin. Ayaklı miksere hamur kancasını takın.
- Önce 6 dakika düşük hızda karıştırın.Daha sonra hamur elastik olana kadar bir 6 dakika daha ikinci devirde hamuru karıştırın.
- Altına hafif un serptiğiniz bir kaba alıp, hamurun iki katına çıkması için yeterli mesafe bırakacak şekilde üzerini streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 1 - 1,5 saat dinlendirin.
- Hamuru hafif un serptiğiniz bir tezgaha alıp havasını almak için 2-3 dakika yoğurun.
- Dört eşit parçaya bölün yaklaşık (220 grlık toplar halinde)ve hamurları eşit dört parça olacak şekilde açın.
- Zeytin ezmesine sarımsak ve kuru otları ekleyin. Her kat arasına zeytin ezmesi ve haşhaş tohumu serpin.
- Katları birleştirip sekiz eşit parçaya kesin. Üçgenlerin ortasına bir kesik atın. İnce kısmı alttan bu delikten geçirin.
- 4 adet ortaya 4 adet de kenarlara gelecek şekilde üçgenleri yerleştirin. Çiçek şeklinde dizip üzerine yumurta karışımı sürün.
- Bu şekilde on dakika bekletin. Bir kat daha yumurta karışımı sürüp üzerine haşhaş tohumu serpin. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Üzeri kızarınca çıkarıp afiyetle tüketin.
Zeytinli Ekmek tarifinin püf noktası nedir?
Pişirirken belli aralıklarla ekmeğin yönünü değiştirerek her yerinin eşit miktarda pişmesini sağlayın.