Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Zerde Tarifi

Zerde

Zerde Tarifi

Zerde tarifi: Zerde için gerekli malzemeler nelerdir? Zerde nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Zerde yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 1 kase baldo pirinç
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı (silme) zerdeçal
  • 2-3 dal safran ( arzuya göre )
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 4 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 13 su bardağı su

Zerde tarifi nasıl yapılır?

  • Pirinci ayıklayın ve birkaç su yıkayıp süzdürün.
  • Pirinci bir tencereye alıp 13 su bardağı su ile yumuşayıncaya değin pişirin.nBurada bir not düşeyim: Daha duru, parlak bir zerde elde etmek istiyorsanız suyun yarısı ile pirinci yumuşatıp, kalan suyu sıcak olarak sonradan ilave edebilirsiniz.
  • Eş zamanlı olarak; zerdeçal ve arzuya göre safran filizlerini (pahalı olduğu için safran ihmal edilebilir) birkaç kaşık ılık su içerisinde rengini verinceye değin çözdürün. Kenarda bekletin.Ayrıca, nişastayı yeter miktarda su içerisinde topaksız olacak şekilde çözdürün. Kenarda bekletin.
  • Aynı şekilde, ikiye kırdığınız karanfilleri yarım çay bardağı sıcak su içerisinde rahiyasını vermek üzere en az 15 dakika kenarda bekletin. Sap kısımlarını atığınız kuş üzümlerini de el dayanacak sıcaklıkta 15-20 dakika şişmeye alıp, süzdürün.
  • Pirinçler yumuşayıp su tıkırdamaya başlayınca şekeri ilave edin. Burada bir püf noktasına değinebilirim: Zerde, sütlaç, aşure gibi içerisinde pirinç, buğday gibi ürünlerin olduğu tatlılarda şekeri sona doğru ekleyin. Aksi halde malzemeyi tıkız hale getirir, eskilerin deyimiyle pirinci-buğdayı sıkar.
  • Şekerle eş zamanlı olarak suda açtırdığınız nişastayı da ekleyip sürekli karıştırarak zerde suyunun kıvam almasına değin buna devam edin.
  • Zerdeniz kıvam alırken karanfil suyunu, gül suyunu, 3 yemek kaşığı kuş üzümünü ve bir tavada birkaç dakika kavurduğunuz çam fıstıklarının 2 yemek kaşığı miktarını ilave edin. Pelte kıvamında şeffaf bir doku elde edeceksiniz. Bir-iki taşım daha kısık ateşte kaynatıp söndürün.
  • Zerdenizi sıcakken sunum kaplarına alın. Ben bardak ölçsünde kuplar kullandım. Siz kaselere de koyabilirsiniz. Üzerlerine kalan çam fısıtığı ve kuş üzümlerinden birkaç tane serpiştirip önce oda sıcaklığına indirin.
  • Ardından dolaba alıp soğumaya alın. Afiyet bal şeker olsun.

Zerde tarifinin püf noktası nedir?

Pirinç seçiminiz önemli. Kırıksız baldo pirinç bu tarifte iyi çalışır. Pirinci kaynattığınız suyu ( 13 bardak ) ikiye ayırıp pirinci yarısında yumuşatıp, kalan suyu sonra eklerseniz zerdeniz daha duru, şefaf bir görünüme sahip olur. Kuş üzümünü temizleyip el dayanacak sıcaklıkta suda şişirip süzdürerek sona doğru kullanırsanız daha iyi olacaktır. Karanfilleri ikiye kırarak kullanırsanız içinde olduğu suya rahiyasını daha iyi verir. Çünkü sadece bu suyu kullanacağız. Şekeri yukarıda da bahsettiğim gibi bu tip tatlılarda sona doğru kullanın ki ana malzeme olan pirinci tıkızlaştırmasın. ( Bu durum aşure, sütlaç için de geçerli bir püf noktasıdır. ) Şeffaf, pelte kıvamında bir doku yakalamanız gerekiyor. Soğuyunca bir parça daha katılaşacağını göz önüne alarak o pelte kıvamını iyi gözlemleyin. Koyuca bir boza kıvamı diyebiliriz...

Zerde tarifi için servis önerisi

Önce oda sıcaklığa indirin, sonra buzdolabında soğutarak tüketin.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025