Yoğurtlu Mercimek Ezmesi Tarifi
Yoğurtlu Mercimek Ezmesi tarifi: Yoğurtlu Mercimek Ezmesi için gerekli malzemeler nelerdir? Yoğurtlu Mercimek Ezmesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
15 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Yoğurtlu Mercimek Ezmesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı su
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet haşlanmış patates (ezilmiş)
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 3 dal taze soğan
- 1 avuç kıyılmış maydanoz
Üzeri İçin:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 avuç dereotu (kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Yoğurtlu Mercimek Ezmesi tarifi nasıl yapılır?
- Bol su ile yıkayıp süzdürdüğünüz kırmızı mercimekleri tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakın.
- Mercimekler yumuşayıp, piştiğinde ocağın altını kapatın. İnce bulguru da üzerine ekleyin ve yumuşayıp şişmesi için pişen mercmekler ile karıştırıp kapağını kapatın.
- Ayrı bir tavada sıvı yağı kızdırın. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve renk alana kadar kavurun.
- Haşladığınız ve ezdiğiniz patatesleri kavurduğunuz soğanların üzerine ekleyin ve karıştırın.
- Patatesli soğanlı karışımı 2-3 dakika karıştırdıktan sonra salça, nar ekşisi, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin.
- Patatesli baharatlı karışımın içerisine ayrı bir tencerede hazırladığınız mercimekli bulgurlu karışımı da ekleyin ve iyice karışana kadar elinizle veya spatula yardımıyla karıştırın.
- Son olarak bu karışıma kıyılmış maydanoz ve taze soğan ekledikten sonra tekrar karıştırın.
- Yapışmaması için streçlediğiniz tart kalıbına mercimek ezmesini ekleyin ve üzerini güzelce düzeltip, bir tabağa ters çevirin.
- Mercimek ezmesinin orta kısmına dilediğiniz büyüklükte bir havuz açın. Bu havuzun içerisine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu yerleştirin.
- Üzerine tavada kızdırdığınız sıvı yağ ve toz kırmızı biber karışımından serpiştirin.
- Son olarak kıyılmış dereotu ve pul biberler ile süsleyin.