Yılbaşı Hindisi Tarifi
Yılbaşı Hindisi tarifi: Yılbaşı Hindisi için gerekli malzemeler nelerdir? Yılbaşı Hindisi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
3 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Yılbaşı Hindisi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 çay kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
- 1 dal biberiye
- 1 adet defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
Kestaneli iç pilav için:
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
- 1 su bardağı haşlanmış kestane
Yılbaşı Hindisi tarifi nasıl yapılır?
- Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
- Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.
- Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
- Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
- Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
- Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.
- Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.
- Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.
Yılbaşı Hindisi tarifinin püf noktası nedir?
İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın.Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.
Yılbaşı Hindisi tarifi için servis önerisi
Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.