Yer Fıstıklı Safranlı Humus Tarifi
Yer Fıstıklı Safranlı Humus tarifi: Yer Fıstıklı Safranlı Humus için gerekli malzemeler nelerdir? Yer Fıstıklı Safranlı Humus nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Yer Fıstıklı Safranlı Humus yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 200 gram kuru nohut
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 dal kereviz
- 1 adet defne yaprağı
- 250 gram tahin
- 1 çay kaşığı kimyon
- 5 yemek kaşığı limon suyu
- 1,5 silme tatlı kaşığı karbonat
- 1 tutam safran
- 1 kahve fincanı yer fıstığı
- 1 çay bardağı buzlu su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet büyük diş sarımsak
Yer Fıstıklı Safranlı Humus tarifi nasıl yapılır?
- Nohutu bir gece önceden bir tatlı kaşığı karbonat koyup soğuk suda bekletin ve ertesi gün süzüp, yıkayın.
- Bir tencereye alınan nohutlara, bütün bir kuru soğan, havuç, kereviz sapı, sarımsak, defne yaprağı ile bir çay kaşığı karbonatı ilave edip, üzerini 3 parmak geçecek kadar soğuk su koyun ve ocağa alın.
- Nohutları önce orta yüksek ateşte 10-15 dakika kaynama noktasına gelene kadar, daha sonra fokurdatmadan usul usul kısık ateşte yumuşayana kadar haşlayın.
- Bu arada üzerinde biriken köpükleri ve nohut kabuklarını toplayın.Haşlanan nohutların içindeki sebze ve baharatları dışarı alıp, süzün.
- Bir mutfak robotunda yer fıstıklarını biraz çekin, sonra haşlanmış nohutlarıda ekleyip önce düşük ayarda sonra hızını kademeli olarak arttırarak macun kıvamına gelene dek çekin.
- Ardından tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon ve tuzu ekleyerek biraz daha çekin. Buzlu suyu yavaşça karışıma yedirerek ilave edip, kremsi bir doku alana kadar robotta çekin.
- En son bir tutam safranı bir yemek kaşığı ılık suda bekletip ekleyin ve karıştırın.Karışımı cam bir kaseye alıp üstünü streç film ile kaplayın ve lezzetlerin birbirine karışması için buzdolabında dinlendirin.
- Servise 15-20 dakika kala dolaptan çıkarın. Humusu servis edeceğiniz kaba alıp kaşıkla ortasına havuz açın ve bolca soğuk sıkım zeytinyağı koyun.
- Dilerseniz üzerine toz kırmızı biber ve kimyon serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yer Fıstıklı Safranlı Humus tarifinin püf noktası nedir?
Haşlanan nohutları robotta çekerken hızını kademeli arttırın. Robot çalışırken malzemeleri ekleyin. Kıvamı katı olursa soğuttuğunuz haşlama suyundan ya da buzlu suyu biraz daha ekleyip açabilirsiniz. Damak tadınıza göre tahin, limon suyunu biraz arttırabilirsiniz, ancak kıvama dikkat edin..Safran pahalı bir baharat, elinizde yoksa yerine zerdeçal öneririm, hem aromasını, hem sarı rengini vererek humusunuza çok yakışacaktır.
Yer Fıstıklı Safranlı Humus tarifi için servis önerisi
Dilerseniz küçük bir sos tavasında ısıttığınız zeytinyağına biraz toz kırmızı biber koyup, humusun üzerine dökün, haşlanmış nohut taneleri, ince kıyım maydanozla servis edebilirsiniz.