Yaz Helvası Tarifi
Yaz Helvası tarifi: Yaz Helvası için gerekli malzemeler nelerdir? Yaz Helvası nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
10 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
10 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
500 gram
Yaz Helvası yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı tahin (200 ml)
- 1 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı toz şeker (200 g)
- 1/2 su bardağı ceviz
- 1/2 çay bardağı su (75 ml)
Yaz Helvası tarifi nasıl yapılır?
- Derin bir kasede tahin ve kakaoyu pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Kalın tabanlı bir sos tenceresine şekeri koyun ve yarım çay bardağı su ile ıslatıp hiç karıştırmadan ocağa alın.
- Orta ateşte 7-10 dakika kabarcıklar yoğunlaşmaya başlayana kadar kaynatın.
- Mutfak termometreniz var ise şeker sıcaklığı 113 ile 115 derece arasında iken ocaktan alın.
- Bir diğer yöntem ise bir bardak buzlu su hazırlayın ve kaynayan şekerden çay kaşığı ile alıp içine atın.
- Şekeri soğuk sudan alın ve kıvamına bakın eğer yumuşak ve elastikse şekeriniz hazır demektir.
- Sıcak şekeri yavaş yavaş tahinli karışıma dökün ve alttan üste doğru karıştırın.
- Cevizleri de ekleyip karıştırmaya 30 saniye daha devam edin.
- Karışımı hafifçe yağlanmış ve tabanına yağlı kağıt serilmiş ufak bir kaba alın.
- Üzerini de yağlı kağıtla kapatın ve daha sert olması için ağırlık (bakliyat vs.) yerleştirin.
- Helvayı oda sıcaklığında iki saat dinlendirin. Yumuşak bir kıvam için oda sıcaklığında 7-8 saat bekletmeye devam edin.
- Daha sert ve kırılgan bir kıvam için 2 saatin ardından 3-4 saat buzdolabında dinlendirip helvanızı afiyetle yiyebilirsiniz.