Vegan Hünkar Beğendi Tarifi
Vegan Hünkar Beğendi tarifi: Vegan Hünkar Beğendi için gerekli malzemeler nelerdir? Vegan Hünkar Beğendi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
35 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Vegan Hünkar Beğendi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Beşamel Sos İçin:
- 5 adet kemer patlıcan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı pirinç sütü
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/4 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
Soya Kıymalı Harç İçin:
- 150 gram soya kıyması (ıslatılmamış)
- 1 adet büyük boy soğan
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı (silme) salça
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet dolmalık kırmızı biber
- 1 adet defne yaprağı
- 2 adet büyük diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Vegan Hünkar Beğendi tarifi nasıl yapılır?
- Patlıcanları yüksek ateşte, ocak üstünde, önlü arkalı közleyin. İyice közlenmeliler ama sularını salacakları kadar değil.
- Közlenen patlıcanları, kabukları nem içinde daha kolay soyulsun diye buzdolabı poşeti içine alın.
- 10 dakika beklettikten sonra kolaylıkla kabuklarını soyabilirsiniz. Kararmamaları için soyduktan sonra üstlerine biraz limon gezdirin.
- Sos tenceresinde yağı kızdırın. Unu ilave edip kavurun. Unun kokusu iyice çıktıktan sonra ılık pirinç sütünü de yavaş yavaş ekleyip karıştırın.
- Bu aşamada düşük derecede blender kullanılabilir. Kıvamı boza gibi olmalı, ona göre süt ayarlamanızı yapın. Karabiber, tuz, biraz muskat ekleyin. Sosu arada sırada karıştırarak kenarda bekletin.
- 1,5 ölçek soya kıymasını, 2,5 ölçek ılık suda 15-20 dakika bekletin ve fazla suyunu süzün.
- Bir tavayı ısıtıp kızmış yağda küp şeklinde doğranmış soğanları az tuzla çevirin. Ardından küp şeklinde doğanmış biberleri, rendelenmiş sarımsakları ve defne yaprağını ekleyin.
- Salçayı ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Kabukları soyulmuş küp şeklindeki domatesleri ekleyin ve iyice suyunu sıktığınız soya kıymasını ekleyip kavurun. Defne yaprağını çıkartın, aksi halde acılık bırakır.
- Beşamel sosu tekrar ısıtıp üstüne soya kıymalı harcı bölüştürün. Afiyet olsun.
Vegan Hünkar Beğendi tarifi için servis önerisi
Servis sırasında kıyılmış maydanoz ve tahin kullanabilirsiniz.