Tuzda Çipura Tarifi
Tuzda Çipura tarifi: Tuzda Çipura için gerekli malzemeler nelerdir? Tuzda Çipura nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
15 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 kişilik
Tuzda Çipura yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 adet çupra (temizlenmiş)
- 3 kilogram kaya tuzu
- 3 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı rezene tohumu
- 2 adet limon kabuğu rendesi
- 1 avuç kekik
- 1 avuç maydanoz
- 2-3 adet taze soğan
Aioli sos için:
- 3 diş sarımsak
- 1 tutam safran
- 1 tutam tuz
- 100 ml. zeytinyağı
Tuzda Çipura tarifi nasıl yapılır?
- Tuzu derince bir kaba alın. Üstüne bir yumurtaları kırın, rezene tohumlarını serpin ve limon kabuğu rendelerini ilave edin. Güzelce karıştırın ve bir kenara alın.
- Balıkların karnını; taze kekik, maydanoz ve taze soğanlarla doldurun. Hazırladığınız tuzun 3’te 1’ini tepsinin dibini tamamen kaplayacak şekilde ve yaklaşık 1 cmlik bir tabaka olacak şekilde tepsiye yayın.
- Üstüne karnını doldurduğunuz balıkları yerleştirin ve kalan tuzla balıkları güzelce kaplayın. Balıkların üstünde yerlerini de belli edecek minik tuz tepeleri olacak.
- Önceden ısıtılmış 245 derece fırında yaklaşık 15 dakika bu şekilde pişmeye bırakın. Balıklar pişerken sosunu hazırlayın.
- Sarımsakları bir havanda tamamen ezilene dek dövün, üstlerine safranı ilave edip tekrar dövün, zeytinyağını damla damla ilave ederek, pürüzsüz bir sos elde edene dek karıştırmayı sürdürün. Biraz da tuz ilavesiyle sosunuz hazır.
- Balıkları fırından alın ve 10 dakika kadar tepsiyi bir kenarda soğumaya bırakın. Tepsideki tuz taş gibi sertleşmiş olacak, bir bıçağın ucuyla balıkların belli olduğu tuz tepesinin knarların hafif hafif bastırarak, balıklara zarar vermeden tuzu kırın.
- Tuz bir kalıp şeklinde balıkların üstünden kalkacaktır. Balıkları tuzlardan tamamen arındırın, gerekirse bir mutfak fırçasıyla üstünde kalan tuz parçalarını temizleyin ve bir servis tabağına alın.
- Yanında aioli sosu ve mevsim salatasıyla sıcak olarak servis edin.
Tuzda Çipura tarifinin püf noktası nedir?
Tuzun içine kattığınız aromaları iyice özümsemesi için, güzelce karıştırıp, ondan sonra tepsiye dökmelisiniz.