Topik Tarifi
Topik tarifi: Topik için gerekli malzemeler nelerdir? Topik nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1.5 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Topik yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 4 adet orta boy patates
- 1,5 su bardağı nohut
- 4 adet büyük boy soğan
- 1 su bardağı tahin
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı şeker
Topik tarifi nasıl yapılır?
- Nohutları 1 gece önceden haşlayın ve düdüklü tencerede 12-15 dakika kadar haşlayın.
- Patatesleri haşlayın ama çatlamalarına izin vermeyin.
- Soğanları piyazlık doğrayın, zeytinyağı kızdırdığınız bir tavada kısık ateşte iyice yumuşayana, hatta hafif karamelize olana dek pişirin.
- Dolmalık fıstıkları kokuları çıkana kadar yağsız tavada kavurun, kuş üzümlerini de ılık suda bekletin ki şişsinler.
- Pişen soğanlar hafif ılıyınca, tahinin 3/4'ünü, 1,5 tatlı kaşığı şekeri, 1 çay kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı tarçını, diğer baharatları, fıstık ve üzümü soğanla karıştırın.
- Haşlanan patates ve nohutun kabuklarını soyun. Hamur haline gelmesi için blendera atın. İçerisine, kalan tuz, şeker ve 1/2 tatlı kaşığı tarçını da ekleyip homojen bir hal alana dek karıştırın.
- Nohutlu hamurudan büyük bir parça koparın, iki streç film arasında bir merdane yardımıyla açın ama çok inceltmeyin.
- Ortasına soğanlı harçtan koyup yuvarlayarak hamuru kapatın.
- Bütün hamur ve iç harç için aynısını yaptıktan sonra topikleri servis tabağına alın.
- Üzerlerine hafif tarçın serperek servis edebilirsiniz.
Topik tarifinin püf noktası nedir?
Soğanların pişerken iyice yumuşamış ve küçülmüş olası gerekiyor.
Topik tarifi için servis önerisi
Tarçın serperek enfes bir aroma katmayı unutmayın.