Tokat Keşkeği Tarifi
Tokat Keşkeği tarifi: Tokat Keşkeği için gerekli malzemeler nelerdir? Tokat Keşkeği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
12 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
10 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Tokat Keşkeği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 4 parça kemikli kırmızı et
- 1 büyük boy kase yarma
- 1 tatlı kaşığı çemen
- 3 büyük boy kase su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tokat Keşkeği tarifi nasıl yapılır?
- Yemeğimiz taş fırında pişeceği için öncelikle feda edecek bir tencere hazırlayın. Bizim tabirimiz ile kazan:) Tabii bu sizin artık keşkek kazanınız olacak. Kemikli etleri önceden hazır ederseniz tamamdır.
- Şimdi keşkek kazanınızı önünüze alın bakalım. Bundan sonrası çok kolay. Kazanın dibine etlerinizi yerleştirin.
- Etlerin üzerine yarmayı, tuzu, çemeni ve yağını ekleyin.
- En son olarak suyunu ayarlayın. Göz kararı da ayarlayabilirsiniz suyunu, gözünüze güveniyorsanız :)
- Bu et bu yarma çok az gözüküyor nasıl olacakta bir kazan dolusu keşkek olacak dediğinizi duyar gibi oldum. Merak etmeyin o işi fırına bırakın.
- Pide fırını bulmanız şart. Köy fırını bulmak zor tabi. Ama pide fırını he ryerde var. Keşkek kazanınızın ağzını kapatın ve fırıncınıza emanet edin.
- Fırıncıya özellikle söyleyin asla ateşe yaklaştırmasın, fazla köze gömmesin ve fırının diğer alanlara göre biraz daha ılık sayılabilecek yerine koymasını rica edin.
- Ve şimdi tarifin en zor kısmına geldik. Bekleme kısmı. Bu en zoru. Özellikle de tadını bilenler için. Fırının sıcaklığına göre değişir 8- 10- 12 saat kadar pişip üzeri kızarana kadar pişsin.
- Fırından alma zamanına gelince. Keşkek kazanınızın ağzını açtığınızdaki manzara ve kokuyu yorum olarak tasvir etmenizi bekliyorum.
Tokat Keşkeği tarifinin püf noktası nedir?
Tok(h)at keşkeğinin en önemli püf noktası pişirme aşaması. Kesinlikle taş fırın olmalı. Ve kazan (tencere) fırının ateşine yaklaştırılmamalıdır. Fırının közünede fazla gömülmemeli ama etrafında közde olmalı.
Tokat Keşkeği tarifi için servis önerisi
İsteyen tabaklarına alabilir ama bu yemek kesinlikle ortadan yenilir. Yanında da yeşil soğan ve ayran mükemmel bir uyum sağlayacaktır.