Terkib-i Çeşidiyye Tarifi
Terkib-i Çeşidiyye tarifi: Terkib-i Çeşidiyye için gerekli malzemeler nelerdir? Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
55 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
35 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Terkib-i Çeşidiyye yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 150 gram kuzu kıyması
- 500 gram kuzu kuşbaşı
- 1 çay bardağı çiğ badem
- 3/4 çay bardağı kuru erik
- 10-12 adet kuru kayısı
- 1 adet orta boy elma
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 su bardağı ılık su
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
Terkib-i Çeşidiyye tarifi nasıl yapılır?
- Kuşbaşı etleri bir tencereye alın. Orta ateşte ocağınızın altını yakın ve tencerenin kapağını kapatın. Ara ara açıp karıştırın. Etler suyunu salıp çekince kuşbaşı etlerinizi ocaktan alın.
- Bir karıştırma kabının ya da kasenin içerisinde nar ekşisi ve balı güzelce karıştırın. Üzerine yarım su bardağı ılık su ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Kuru kayısıları ve erikleri enlemesine ikiye kesin.
- Kuzu kıymasını bir kaba alın, içerisine tuz ve tarçın ilave edin. Kıymanızı güzelce yoğurun. Ardından ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde yuvarlayın.
- İlk aşamada pişirdiğiniz kuşbaşı etlerin üzerine hazırladığınız ballı nar ekşili karışımı ilave edin ve tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 20-25 dakika kadar pişmeye bırakın.
- O sırada çiğ bademleri bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave edip 5-10 dakika kadar bekletin. Ardından kabuklarını soyun.
- Pişmekte olan etlerin üzerine badem, erik ve 2 su bardağı ılık su ekleyerek, kapağını kapatıp pişirmeye devam edin.
- Ardından bu malzemelerin üzerine köfte şeklini verdiğiniz kıymayı ve kayısıları da ekleyin.
- Kapağını kapatın ve köftelerin de pişmesini sağlayın.
- Elmaların çekirdekli kısımlarını çıkararak ince ince doğrayın. Bir kasenin içerisinde nişastayı 3-4 kaşık suyla açın.
- Tencerenin içerisine nişastalı karışımı aktarıp karıştırın.
- Elmaları da ilave edin. Elmaların tam ortasına dereotu da koyun ve kapağını kapatıp 20 dakika daha pişirin.
- Piştikten sonra sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!