Tepsi Mantısı Tarifi
Tepsi Mantısı tarifi: Tepsi Mantısı için gerekli malzemeler nelerdir? Tepsi Mantısı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
70 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Tepsi Mantısı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 2 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 125 ml. su
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
Kıyma Harcı İçin:
- 180 gram dana kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Sosu İçin:
- 100 gram Tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 su bardağı kemik suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri İçin:
- 3 yemek kaşığı Süzme Yoğurt
Tepsi Mantısı tarifi nasıl yapılır?
- Hamuru hazırlamak için; geniş bir kasede un, yumurta, su ve tuzu karıştırın. Pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun.
- Hamuru toparlayın ve üzerine un serpiştirip, hava almayacak şekilde üzerini örtüp oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin.
- Kıyma harcını hazırlamak için; bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
- Dinlenmiş olan hamuru un serpilmiş tezgaha alın ve 2 eşit beze olacak şekilde ikiye bölün. Bezelerden birini tekrar hava almayacak şekilde kenara alın ve diğer hamuru 0,3 cm inceliğinde merdane yardımıyla açın. Ara ara un serpiştirerek merdaneye yapışmasını önleyebilirsiniz.
- Açtığınız hamuru bıçakla eşit kareler olacak şekilde kesin.
- Kıyma harcından yarımşar çay kaşığı miktarında kare hamur parçalarının ortasına paylaştırın.
- Kare hamurların orta kısımda kıymanın gözükeceği şekilde, hamurun her iki kenarından tutarak uçları birbirine bastırın. Diğer hamura da aynı işlemleri uygulayın.
- Yağlanmış fırın kabına hazırladığınız mantıları teker teker, aynı yönde olacak şekilde verev dizin. Tüm tepsiyi bu şekilde tamamlayıp 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
- Bu sırada üzerine dökeceğimiz sosu hazırlayalım. Ocakta Sütaş tereyağını eritin.
- Üzerine biber salçasını ilave edip 1 dakika kavurun. Üzerine kemik suyunu ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
- Fırınlamış olduğunuz tepsi mantısını fırından çıkarın ve hazırladığınız tereyağlı sosu üzerine gezdirip 15 dakika daha pişirin.
- Hazırladığınız tepsi mantısının üzerine Sütaş süzme yoğurt ekleyip, kuru naneyle süsleyin ve afiyetle tüketin!