Tavuk Kapama Tarifi
Tavuk Kapama tarifi: Tavuk Kapama için gerekli malzemeler nelerdir? Tavuk Kapama nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1.5 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Tavuk Kapama yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Tavuklar için:
- 8 adet tavuk baget
- 2 litre su
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 2 adet defne yaprağı
- 1/2 adet soğan (küçük boy)
Pilavı için:
- 4 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
Sosu için:
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Fırın tepsisine eklemek için:
- 9 çay kaşığı tereyağı
- 1 litre tavuk suyu (tavukları haşladığınız sudan)
Tavuk Kapama tarifi nasıl yapılır?
- Tavukları bir tencereye yerleştirin ve üzerine suyu ekleyin.
- Karabiber, defne yaprağı ve soğanı da ekledikten sonra kısık-orta ateşte pişmeye bırakın. Tavukların içi pişinceye dek haşlayın.
- Pilavını hazırlamak için bir tavaya sıvıyağ ve tereyağını koyarak ısıtın.
- Suda bekletmiş olduğunuz pirinçleri süzdükten sonra tavaya ekleyin.
- Bulguru ve tuzunu da ekledikten sonra güzelce karıştırıp hafifçe kavurun.
- Haşladığınız tavukları tencereden alın. Tavuk suyunu daha sonra fırına verirken kullanmak üzere süzün ve kenara ayırın.
- Tavukların üzerine süreceğiniz sosu hazırlamak için bir kasede yoğurt, toz kırmızı biber, tuz ve sıvı yağı karıştırın.
- 40 santimere çapındaki tepsiye kavurduğunuz pilav harcını dökün ve üzerini düzelterek eşit bir şekilde yayın. Haşlanmış tavuk bagetleri üzerine güzelce dizin.
- Bir fırçayla hazırladığınız sosu tavukların üzerine sürün.
- Haşladığınız tavukların suyundan 1 litre tepsiye dökün. Pilavın üstünü hafifçe geçecek kadar dökmeniz de yeterli olacaktır.Tavukların aralarına gelecek şekilde tereyağını serpiştirin.
- Ortasını kestiğiniz yağlı kağıdı tepsinin üzerine yerleştirin.
- 200 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin, afiyetler olsun.
Tavuk Kapama tarifinin püf noktası nedir?
Verilen malzeme ölçüleri 40 santimetre çapında sığ fırın tepsisi içindir. Daha küçük bir tepsi kullanacaksanız, ölçüleri ve fırında pişme süresini adapte etmeniz önerilir.