Tavuk Büryan Tarifi
Tavuk Büryan tarifi: Tavuk Büryan için gerekli malzemeler nelerdir? Tavuk Büryan nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Tavuk Büryan yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Tavuk için:
- 4 adet  tavuk kalça (baget de olabilir)
 
Marinasyon için:
- 2 yemek kaşığı  zeytinyağı
 - 1/2 adet  limon suyu
 - 1 çay kaşığı  çekilmiş tane karabiber
 - 1 çay kaşığı  toz kırmızı biber
 - 1 çay kaşığı  kekik
 - 1 çay kaşığı  garam masala (ya da tercih edilen baharatlar)
 - 1/2 tatlı kaşığı  tuz
 
Tavuk mühürlerken:
- 1 yemek kaşığı  zeytinyağı
 - 1 yemek kaşığı  tereyağı
 
Üzeri için:
- 1 tatlı kaşığı  biber salçası
 
Pilav için:
- 3 yemek kaşığı  zeytinyağı
 - 2 yemek kaşığı  tereyağı
 - 1 adet  kuru soğan (küp küp doğranmış)
 - 2 adet  havuç (küp küp doğranmış)
 - 2 su bardağı  pirinç (320 g)
 - 1 çay kaşığı  kimyon
 - 1 çay kaşığı  tane karabiber
 - 1/2 tatlı kaşığı  tuz
 - 2 su bardağı  tavuk suyu
 
Tavuk Büryan tarifi nasıl yapılır?
- Marinasyon malzemeleri karıştırılır. Tavuk parçaları marinasyon ile ovulur. Buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Pirinç tuzlu ılık suda yarım saat bekletilir.
 - Pilav tenceresi ısıtılır. Marine edilen tavuklar derili kısım tabana değecek şekilde mühürlenir. Tavuk tencereden ayrılınca diğer tarafı da mühürlenip kenara alınır.
 - Aynı pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağı eklenip soğan ardından havuç sotelenir.
 - Yıkanıp süzülen pirinç, baharatlar ve tuz ilave edilip 1-2 dakika sotelemeye devam edilir.
 - Pirinç, cam fırın kabına (27x27x6 cm) aktarılır. Üzerine tavuk parçaları yerleştirilir. Tavukların üzerine çok az biber salçası sürülür.
 - 2 su bardağı tavuk suyu ilave edilir. Kabın üzeri önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatılır.
 - Önceden 200 dereceye alt üst ayarda ısıtılan fırında alttan 2. rafta 30-40 dakika pişirilir. Bir üst rafa alınıp üst ızgara açılır.
 - Kabın üzeri açık, tavuklar kızarana kadar 5-10 dakika pişirilir. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun.
 
Tavuk Büryan tarifinin püf noktası nedir?
200 ml su bardağı ölçüsü kullanıldı. İlk 30-40 dakika kabın üzeri önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatılır.