Tavuk Büryan Tarifi
Tavuk Büryan tarifi: Tavuk Büryan için gerekli malzemeler nelerdir? Tavuk Büryan nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Tavuk Büryan yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Tavuk için:
- 4 adet tavuk kalça (baget de olabilir)
Marinasyon için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 adet limon suyu
- 1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı garam masala (ya da tercih edilen baharatlar)
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
Tavuk mühürlerken:
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
Pilav için:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan (küp küp doğranmış)
- 2 adet havuç (küp küp doğranmış)
- 2 su bardağı pirinç (320 g)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı tavuk suyu
Tavuk Büryan tarifi nasıl yapılır?
- Marinasyon malzemeleri karıştırılır. Tavuk parçaları marinasyon ile ovulur. Buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Pirinç tuzlu ılık suda yarım saat bekletilir.
- Pilav tenceresi ısıtılır. Marine edilen tavuklar derili kısım tabana değecek şekilde mühürlenir. Tavuk tencereden ayrılınca diğer tarafı da mühürlenip kenara alınır.
- Aynı pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağı eklenip soğan ardından havuç sotelenir.
- Yıkanıp süzülen pirinç, baharatlar ve tuz ilave edilip 1-2 dakika sotelemeye devam edilir.
- Pirinç, cam fırın kabına (27x27x6 cm) aktarılır. Üzerine tavuk parçaları yerleştirilir. Tavukların üzerine çok az biber salçası sürülür.
- 2 su bardağı tavuk suyu ilave edilir. Kabın üzeri önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatılır.
- Önceden 200 dereceye alt üst ayarda ısıtılan fırında alttan 2. rafta 30-40 dakika pişirilir. Bir üst rafa alınıp üst ızgara açılır.
- Kabın üzeri açık, tavuklar kızarana kadar 5-10 dakika pişirilir. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun.
Tavuk Büryan tarifinin püf noktası nedir?
200 ml su bardağı ölçüsü kullanıldı. İlk 30-40 dakika kabın üzeri önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatılır.