Tam Buğday Ekmeği Tarifi
Tam Buğday Ekmeği tarifi: Tam Buğday Ekmeği için gerekli malzemeler nelerdir? Tam Buğday Ekmeği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
25 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Tam Buğday Ekmeği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 400 gram beyaz un
- 200 gram tam buğday unu
- 100 gram siyez unu
- 465 mililitre ılık su
- 1,5 çay kaşığı aktif kuru maya
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tam Buğday Ekmeği tarifi nasıl yapılır?
- Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın. Biraz karıştırıp hamuru toparlayın. (Cıvık gibi gelebilir ama daha fazla un eklemeyin.)
- Üzerini streç filmle kapatıp 4-5 saat mayalanmaya bırakın.
- Fırını 240 derecede ısıtın, içine döküm tencereyi de ısınması için koyun. (Yoksa ağzı kapaklı, fırına girebilen bir tencere olabilir.)
- Fırının tabanına, bir metal kapta kaynar su koyun.
- Tezgahı ve ellerinizi unlayın. Hamuru unlu parmak uçlarınızla tezgaha doğru sıyırın. Yoğurmadan, alttan yukarı doğru unla birlikte toparlayın.
- Top haline getirin, yağlı kağıda yerleştirin. Fırına vermeden bıçakla üzerine çizik atın. Isınan tencereyi fırından çıkarın, yağlı kağıda yerleştirdiğiniz ekmeği tencerenin içine koyun, ağzını kapatın.
- İlk 30 dakika ağzı kapalı, sonra ağzı açık olarak 15 dakika pişirin. Bir servis kaşığı yardımıyla telin üzerine çıkarın ki ekmek ıslanıp hamurlaşmasın. Afiyet olsun.