Tahinli Çörek Tarifi
Tahinli Çörek tarifi: Tahinli Çörek için gerekli malzemeler nelerdir? Tahinli Çörek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1.5 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 adet
Tahinli Çörek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 1,5 su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 1/2 yemek kaşığı kuru maya
- 1/2 yemek kaşığı toz şeker
İçi için:
- 1,5 su bardağı tahin
- 3/4 su bardağı toz şeker
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 6 yemek kaşığı susam
Tahinli Çörek tarifi nasıl yapılır?
- Kuru mayayı, ılık süt ve toz şekerle karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
- Elenmiş unu karıştırma kabına alın ve orta kısmını parmak uçlarınızla açtıktan sonra kuru maya karışımını dökün. Oda sıcaklığında beklettiğiniz eritilmiş tereyağı ve zeytinyağını karıştırdıktan sonra hamura ekleyin.
- Kenar kısımlarda kalan unu ortaya alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeler toparlandığında ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
- Hazırladığınız hamuru temiz bir kaba alın ve üzerini nemli bir mutfak beziyle örttükten sonra oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin.
- Çöreklerin iç harcı için ayrı bir kapta tahin ve toz şekeri karıştırın.
- Mayalanıp kabaran hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerine alın. Altı eşit parçaya ayırdığınız hamuru, yuvarladıktan sonra bir merdane yardımıyla tezgah üzerinde açın.
- İç kısımlarına tahinli toz şeker karışımı sürdüğünüz hamurları, rulo şeklinde sarın.
- Aynı işlemi tüm hamurlara uyguladıktan sonra oda sıcaklığında 30 dakika daha mayalandırın.
- Mayalanan hamurları bir parça daha uzattıktan sonra bir ucundan alarak kendi etraflarında sardırın, hamurları diğer uç kısımlarını alt taraflarına bastırarak sabitleyin.
- Hazırladığınız çörekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün, bolca susam serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirdiğiniz çörekleri, sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Tahinli Çörek tarifinin püf noktası nedir?
Hamurları oda ısısında dinlendirmeye ve hazırladığınız çörekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizmeye özen gösterin.Kullandığınız unun yoğunluğuna göre hamura bir miktar daha un eklemeniz gerekebilir. Hamurları açtığınız esnada, mutfak tezgahını hafif bir şekilde unlamayı unutmayın.