Sütlü Lavaş Tarifi
Sütlü Lavaş tarifi: Sütlü Lavaş için gerekli malzemeler nelerdir? Sütlü Lavaş nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
5 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 adet
Sütlü Lavaş yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı süt (ılık veya oda sıcaklığında)(200 ml)
- 1 çay kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı un (300 g)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sütlü Lavaş tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle tuz ve sütü karıştırın. Ardından yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Yapışmayan bir hamur elde edene kadar hamuru içe doğru katlayarak yoğurmaya devam edin. Yapışmayan bir dokuya geldiğinde 10-15 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın.
- Hamuru yuvarlayarak ince uzun bir rulo haline getirin ve 8 eşit parçaya bölün.
- Yuvarlak hamur parçalarını önce bastırın. İçe doğru bohça gibi katlayıp yuvarlayın.
- Ardından elinizle üstlerinden bastırarak hafifçe düzleştirin.
- Hamur parçalarının yarısının üstüne zeytinyağını bir fırça yardımıyla sürün.
- Kalan diğer yarısını zeytinyağı sürdüğünüz hamurun üzerin koyup bastırın. 10 dakika bu şekilde dinlendirin.
- Ardından merdane yardımıyla tavanızla eşit boyutta olacak şekilde açın. Olabildiğince ince açmaya özen gösterin. Tercihen 23-25 cm çapında bir tava kullanın.
- Orta-yüksek ateşte tavayı ısıtın. Ardından merdayle açtığınız lavaşı koyup 20-30 saniye pişirin.
- Ters çevirip alt kısmını da pişirin.
- Üst üste koyduğunuz lavaşlar bu şekilde ayrılıyorsa iyi pişmiş demektir. Maşayla birbirinden ayırarak pişmemiş kısımlarını da pişirin ve kenara alın. 20-30 saniye yeterli olacaktır.
- Açılmış lavaş hamurlarınız bitene dek son 3 aşamayı tekrar edin. Sıcakken tereyağı veya zeytinyağı sürüp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Sütlü Lavaş tarifinin püf noktası nedir?
Dilerseniz iyice kurutarak kurutulmuş bir şekilde saklayabilirsiniz. Buzlukta saklayarak fırın veya tavada ısıtıp tüketebilirsiniz.