Susam Mantolu Kurabiye Tarifi
Susam Mantolu Kurabiye tarifi: Susam Mantolu Kurabiye için gerekli malzemeler nelerdir? Susam Mantolu Kurabiye nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
30 adet
Susam Mantolu Kurabiye yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Kurabiye için:
- 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1/2 su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı sirke (elma veya üzüm)
- 1/2 paket kabartma tozu (5 g)
- 2 çay kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı un (330-340 g)
- 1/2 tatlı kaşığı mahlep
Üzeri için:
- 4 yemek kaşığı susam (80 g)
- 1/2 tatlı kaşığı pekmez
- 1/2 çay bardağı su
Susam Mantolu Kurabiye tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak susamları bir tavaya alarak kısık-orta ateşte tavayı ara ara sallayarak kavurun. İyice renk alınca ocaktan alın ve soğuması için kenarda bekletin.
- Geniş bir kaba tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve sirkeyi ekleyip karıştırın.
- Elenmiş unun yarısını, kabartma tozu, mahlep ve tuzu ilave edin.
- Bir tahta kaşıkla karıştırarak yoğurmaya başlayın. Unun geri kalanını azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra streçleyip buzdolabında en az 20, tercihen 30-45 dakika dinlendirin.
- Buzdolabında çıkardıktan sonra hamuru küçük toplar halinde yuvarlayın. Ne çok küçük ne de çok büyük yuvarlaklar olmalı, hepsi eşit boyutlarda olmalı ki fırında aynı sürede pişsinler.
- Yuvarladığınız kurabiyeleri önce pekmez-su karışımına batırın ve ardından kavrulmuş susama bulayın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak 25-30 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun!