Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Soka Tarifi

Soka

Soka Tarifi

Soka tarifi: Soka için gerekli malzemeler nelerdir? Soka nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Soka yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 2 kilogram soka biberi
  • 3 litre keçi sütü
  • 1 kilogram kırıklı sert beyaz peynir
  • 1/2 litre süt kaymağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Soka tarifi nasıl yapılır?

  • Biberlerinizin sap kısmından tohum yatağını alacak şekilde kapak gibi açın. Tohumları uzaklaştırın. İçerisindeki odacıkları ayıran kısımları bir bıçakla hafif düzleştirin.
  • Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Özellikle içinin iyice kuru olduğuna kanaat getirdikten sonra iç duvarlarına yarım çay kaşığı nispetinde tuz sepeleyin.
  • Biberlerinizin iç duvarlarını tuzladıktan sonra üzerini temiz bir bezle örtün. En az 3-4 saat biberlerinizi tuzla yumuşatıp sokaya hazır hale gelmesi için bekletin.
  • Tuz yumuşayan biberlerin iç kısmında bir parça birikmesine sebep olabilir. Bu suyu boşaltıp biberleri hazır hale getirin.
  • Sütünüzü litre başına 1 yemek kaşığı nispetinde tuz ile kaynatın. Kullanacağınız peynir tuzluysa bu oranı biraz düşürebilirsiniz. Ardından yoğurt mayalama sıcaklığından bir tık daha ılık olacak şekilde soğumaya bırakın.
  • Süt mayalama sıcaklığına gelirken; bir karıştırma kabına peynirinizi alıp iyice kırıklayın. Kaymağı ekleyip malzemeyi harmanlayın.
  • Bu malzemeyi ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde biberlerinizin içerisine doldurun. Biberleri kuru ve temiz kavanozlara çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin. Artan kaymaklı peynir parçalarını da kat aralarına serpiştirirseniz sütün mayalanması daha hızlı ve arzulanan kıvamda olur.
  • Mayalanma sıcaklığına gelen sütü kavanozların boğum kısmına değin ilave edin. Kapakları sıkıca kapatıp taşma yapma ihtimaline karşı bir tepsiye dizin.
  • Etrafını yoğurt mayalar gibi birkaç kat örtü ile sarıp sarmalayın. Sıcak havalarda bir gün yetebiliyor. Daha serin sonbahar günlerinde bir yarım gün daha uzatarak mayalanmayı tamamlayın.
  • Kavanozlarınızı açarak kontrol edin. Sütünüz parça parça kesmiklenerek mayalanacaktır. Tadı buruk, alışıldığın dışında gelebilir. Bu biberin etkisiyle arzu ettiğimiz lezzettir. Mayalanma gerçekleştiyse kavanozlarınızı olgunlaşmaları için buzdolabına kaldırın.
  • 20-25 gün olgunlaşması için yeterli olacaktır. Bu sürenin sonunda sokanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

Soka tarifinin püf noktası nedir?

Soka için önerdiğimiz semt pazarlarında yaz sonu ve sonbaharda "Yugoslav biberi" yahut "Arnavut biberi" diye sorarak bulabilirsiniz. Süt olarak keçi sütü ve/veya koyun sütü kullanmaya özen gösterin. Biz Trakya'da koyun sütünü bir diğer süte yarı oranda katarak hatta hiç katıksız kullanırız. Koyun sütü pek çok kişiye alışıldık gelmeyebilir. Fakat bu tarifte sokanın lezzetini, o kendine kimlikli ekşi, keklemsi tadı veren unsur süttür. Hiç olmadı keçi sütü tercih edebilirisiniz. Ama çaresizseniz; el mecbur, inek sütü imdadınıza yetişir. Biberlerin içini tuzlayıp bekletmek, biberin yumuşayarak sokaya hazır hale gelmesinde etkilidir. Fakat bekletirken içerisinde biriken suyu uzaklaştırmayı unutmayın. Bir diğer önerim de, süte katacağınız tuzu peynirinizin tuzluluk oranına göre dengelemeniz.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025