Soğuk Baklava Tarifi
Soğuk Baklava tarifi: Soğuk Baklava için gerekli malzemeler nelerdir? Soğuk Baklava nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 büyük tepsi
Soğuk Baklava yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 1 kahve fincanı süt
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1/2 kahve fincanı yoğurt
- 1/2 kahve fincanı ılık su
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4,5 su bardağı un
Arasına:
- 2 su bardağı ceviz ()ya da Antep fıstığı
- 200 gram beyaz çikolata
Üzerine:
- 15 gram süt tozu (kakaolu)
- 160 gram sütlü çikolata
Süslemek için:
- 2 yemek kaşığı antep fıstığı
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 3 su bardağı süt
- 1 paket krema (200 ml)
Üzeri için:
- 250 gram tereyağı (köpüğü alınmış)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Açmak için:
- 2 su bardağı mısır nişastası
Soğuk Baklava tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle hamuru yoğuralım.
- Hamur için tüm malzemeleri yoğurma kabına alalım. Güzelce yoğurduktan sonra üzerini streç film ile kapatıp 1 saat dinlendirelim.
- Hamur dinlenirken şerbetini hazırlayalım.
- Şerbet için 2,5 su bardağı şeker ile 1 su bardağı suyu tencereye alalım. 5 dakika kaynatalım. Ardından 3 su bardağı süt ilave edelim yine 5 dakika kaynatalım.
- Ocağın altını kapatıp içerisine 1 paket krema ilave edelim ve soğumaya bırakalım.
- Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölelim. Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açarak arasına nişasta serpelim. Üzerini örterek yarım saat dinlenmeye alalım.
- Her bezeyi yaklaşık 80 cm çapında açalım. Tepsi büyüklüğünde parçalara bölerek tepsiye yerleştirelim. Aralarına sade yağ sürelim.
- 4 adet bezeyi bu şekilde açalım. Arasına iri çekilmiş ceviz yada Antep fıstığı ve beyaz çikolata kaplayalım.
- Tekrar Kalan 4 bezeyi bu şekilde açalım. Baklavayı dilediğiniz şekilde kesebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış fansız ayarda 170⁰c de yaklaşık 1 saat pişirelim.
- Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı geçince üzerine soğuk şerbeti dökelim.
- Şerbet hafif çektikten sonra üzerine bir süzgeç yardımıyla kakao ya da kakaolu süt tozu serpelim.
- Üzerine buzdolabında bekletilmiş sütlü çikolatayı rendeleyerek her tarafına yayalım.
- Son olarak Antep fıstığı ile süsleyelim.
- Tatlıyı 1 gece buzdolabında bekletip soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Soğuk Baklava tarifinin püf noktası nedir?
Hamuru yoğurunca en az 1 saat dinlendirelim. Açmak için mutlaka mısır nişastası kullanalım. Tereyağının köpüğü alınmaz ise baklava pişerken üzerinin yanmasına sebep olur. Baklavayı soğuk olarak servis edelim.