Sodalı Poğaça Tarifi
Sodalı Poğaça tarifi: Sodalı Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Sodalı Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
19 adet
Sodalı Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 paket kuru maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 şişe soda (maden suyu) (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı ılık süt
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta beyazı
- 6 - 6,5 su bardağı un
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı susam
Sodalı Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Kuru maya ve toz şekeri derince bir kaba alın ve üstüne ılık sütü döküp, parmağınızla maya eriyene dek karıştırın.
- Üstüne maden suyunu, sıvı yağı ve yumurta beyazını ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyerek ve bu esnada tuzunu da ilave ederek yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Üstünü streç filmle kaplayın ve ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalama süresinin sonunda yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi alın ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayıp dizin.
- Üstlerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürün ve susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana dek 25 dakika kadar pişirin. Ilık ya da oda ısısında servis edin. Afiyetler olsun!
Sodalı Poğaça tarifinin püf noktası nedir?
Mayalanma süresini aceleye getirmeyin. Maya kullanımında mayanın diğer malzemelerle birleşmeden önce aktive olması gerekmektedir. Bu sebeple mayayı önceden ılık suyla açın ve en son tuzla temas edecek şekilde malzemelre ilave edin. Kış aylarında ılık su kullanarak mayalandırma sürecini kısaltabilirsiniz. Mayanın direkt tuzla teması mayanın yapısının bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca sodayı da mutlaka oda sıcaklığında kullanın.
Sodalı Poğaça tarifi için servis önerisi
Fırına vermeden önce dilerseniz çörek otu veya susam ile süsleyebilirsiniz.