Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Şile Paprika Tarifi

Şile Paprika

Şile Paprika Tarifi

Şile Paprika tarifi: Şile Paprika için gerekli malzemeler nelerdir? Şile Paprika nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Şile Paprika yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 15-20 adet köy biberi (çarliston yahut kılbiber )
  • 1,5 su bardağı kırıklı sert beyaz peynir (yahut süt ekşimiği )
  • 3 çorba kaşığı süt kaymağı
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz (arzuya göre)

Şile Paprika tarifi nasıl yapılır?

  • Biberlerinizi mümkünse odun közünde güzelce közleyin.
  • Biberleri bir buzdolabı poşetinde terlettikten sonra kabuklarını güzelce soyun. Kenara alın.
  • Yayvanca bir sahanın tabanına yağ fırçasıyla çok az zeytinyağı sürün. Tamamını değil...
  • Biberlerin uçları ortada birleşecek şekilde yanaşık düzen ve hafif spiral bir formda sahanın dış duvarlarına sap kısımları gelecek şekilde dizin.
  • Üzerine kırıkladığınız sert, eriyebilen beyaz peynirinizi yahut ekşimiğinizi bolca koyun. Aralarına süt kaymağı parçaları koyun. Peynirin tuzu yeterliyse ilave tuza hiç gerek yok. Zira koyacağımız süt kaymağı zaten o tuzu kıracaktır.
  • Zeytinyağı gezdirip orta ateşte ocak üzerine alın. Peynirler eriyip biberler yağda tıkırdayacak nispette pişirdikten -tarifin adıyla dersek- peyniri ısıttıktan sonra sahanı üst ızgarası yanan fırına alın.
  • Peynirlerin üzerleri hafif kızarır gibi olacak nispette fırınladıktan sonran(biz bu işlemi geleneksel olarak kuzinelerde yaparız )ilk sıcaklığı çıkınca servise alın. Afiyet olsun.

Şile Paprika tarifinin püf noktası nedir?

Biberleriniz ince, uzun ve tatlı köy biberleri olursa çok daha lezzetli olur. Çarliston ve özellikle de kıl biber bu tarife çok denk düşer. Peynir kullanımı önemli. İlla ki "Beyaz peynir yerine kaşar olur mu ?", "Ekşimik yerine lolur mu ?" diyenler çıkacaktır. Eriyebilen beyaz peyniri kırıklayıp kullanırız. Kırklareli ve Edirne yöresinin peynirleri artık her yerde. Onları tercih edebilirsiniz. Bu yöresel bir lezzetin de gereğidir. Lor ise Kırklareli'nin eşkimiği gibi yağlıca olmadığı için tarifte çok kuru kalır. Bulabilirseniz ekşimik kullanın. Bulamazsanız sütü yahut yoğurdu kestirerek kendi ekşimiğinizi yapabilirsiniz. Kıvamlıca süt kaymağı kullanıyoruz. Süt kreması değil. Ama bulamamışsanız 2-3 kaşık nispetinde kullanabilirsiniz. O da lezzeti yakalayabilmek için. Ben kaynattığım sütlerin kaymaklarını biriktirip dolabımda saklıyorum. İki üç birikmeden sonra bir tarifte kullanıyorum. Zeytinyağınızın nefaseti de lezzeti destekler. Peynirinizin tuzuna göre tuzu ihmal edebilirsiniz.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025