Şekerbura Tarifi
Şekerbura tarifi: Şekerbura için gerekli malzemeler nelerdir? Şekerbura nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
20 adet
Şekerbura yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 3,5 - 4 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 180 gram eritilmiş tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 2 yemek kaşığı yoğurt (arzuya göre) (opsiyonel olarak krema)
- 1/2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 1 su bardağı ceviz içi (çekilmiş)
- 1,5 su bardağı şeker (azaltılabilir)
- 1 çay kaşığı kakule (dövülmüş)
Şekerbura tarifi nasıl yapılır?
- Bir kabın içine maya ve sütü alın. Hafifçe karıştırın.
- Üzerine eritilmiş tereyağını ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla çırpın.
- Ardından yumurtayı ve dilerseniz kremayı (ya da yğurdu) ilave edin ve bir kez daha çırpın.
- Tuzu ve unu eleyerek sıvı malzemelerin üzerine azar azar ekleyin. Güzelce karıştırın.
- Ardından hamurunuzu tezgahın üzerine alın ve iyice yoğurun.
- Orta yumuşaklıkta bir hamur elde ettiğinizde üzerini kapatın ve yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakın.
- Bu sırada iç malzemelerini hazırlayın.
- Rondadan geçirdiğiniz cevizi bir kaba alın. Üzerine şeker ve kakuleyi ekleyerek karıştırın.
- Dinlenen hamurunuzundan parçalar koparın.
- Bu parçaları merdane yardımıyla hafifçe açın ve çay tabağından biraz daha büyük yuvarlaklar elde edin.
- İçlerini cevizli karışım ile doldurun ve yarım ay biçiminde kapatın.
- Kapattığınız uç kısımdan başlayarak, kenarda artan parçaları içe doğru kıvırın ve örgü şekli verin.
- Üzerini ise aparat yardımıyla şekillendirmeye başlayın. Önce dikey çizikler atın. Ardından bu çizgilere zıt çizgiler oluşturun.
- Şekil verdiğiniz şekerburaları 180 derecelik fırında üstlerinin üzerinin çok kızarmamasına dikkat ederek pişirin.
- Çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin.
Şekerbura tarifinin püf noktası nedir?
Hamuru hazırlarken hamurun daha ağızda dağılan bir kıvamda olmasını isterseniz 200 gram eritilmiş tereyağı kullanabilir, yoğurt ya da krema ilavesiyle lezzetini zenginleştirebilirsiniz. Ununu azar azar Dövülmüş ceviz yerine dövülmüş fındık ya da badem kullanabilirsiniz. Üzerindeki şekilleri vermek için aparatınız yoksa sivri uçlu bir bıçak yardımıyla şekillendirebilirsiniz ya da dümdüz bırakabilirsiniz. İç harcına bir miktar vanilya da ekleyebilirsiniz.