Sebzeli Risotto Tarifi
Sebzeli Risotto tarifi: Sebzeli Risotto için gerekli malzemeler nelerdir? Sebzeli Risotto nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Sebzeli Risotto yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Risotto için:
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 adet soğan (minik küpler halinde doğranmış)
- 2 diş sarımsak
- 1 paket risotto pirinci (500 gr)
- 1+1/4 su bardağı beyaz şarap (arzuya göre) (ya da beyaz sirke)
- 1 dal taze biberiye (Rozmarin)
- 1 dal kekik
- 4 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Sebze suyu için:
- 2 litre su
- 1 adet kabak
- 1 adet havuç
- 1/2 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet kereviz sapı
- 2-3 dal taze biberiye
- 2-3 dal taze kekik
İçi için:
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet havuç
- 1 paket kereviz sapı
- 1 adet istiridye mantarı (sadece yaprak kısmı) (400 gr)
- 1 adet kabak
- 1 kase ıspanak
- 1 adet kaliforniya biberi
- 1 adet sarı biber
- 1/2 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı bezelye (konserve)
- 1 çay kaşığı beyaz karabiber (öğütülmüş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket toz parmesan (100 gram)
Sebzeli Risotto tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle sebze suyumuzu hazırlıyoruz: Kullanacağımız sebzeleri güzelce yıkıyoruz. Kabuklarını soymadan 2-3 parçaya doğrayıp büyük bir tencereye koyup 2 litre su ekliyoruz. Ocakta orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
- Bu esnada risottomuzun içine ekleyeceğimiz sebzeleri yıkayıp, kabuklarını soyup, küçük küçük doğruyoruz. Malzemelerin pişirme süreleri farklı olduğundan birbirine karışmaması için ayrı ayrı kaplara koyuyoruz
- Sebze suyumuz kaynayınca ocağın altını en kısığa getiriyoruz.
- Risottomuzun ön pişirmesini yapıyoruz: Derin büyük bir tencere veya tavanın dibine zeytinyağını ekliyoruz. Yağ kızınca yarım soğan ve 2 diş sarımsağı ekleyip orta ateşte karıştırarak biraz kavuruyoruz.
- Tüm risotto pirincini de ekleyip karıştırıyoruz. 1 kepçe sebze suyundan ekleyip birazcık karıştırıyoruz. 1 bardak şarabı da ekleyip karıştırıyoruz.
- İçine 1 dal taze kekik ve biberiye ekliyoruz. Şarap birkaç saniye içerisinde buharlaşacak ve geriye çok az sıvı kalacaktır. 1 kepçe daha sebze suyu ekleyip karıştırıyoruz. Suyunu çekince ocağı kapatıyoruz.
- Kekik ve biberiyeyi risottodan çıkarıp 10 dakika başka bir metal bir tencereye alıp ağzını kapatarak dinlenmeye bırakıyoruz.
- Gelelim sebzelerimizi hazırlamaya: Bir tavanın dibine zeytinyağını döküyoruz. Soğanı, sarımsağı, kereviz sapını atıp orta ateşte kavuruyoruz.
- Havucu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Çeyrek kepçe kadar sebze suyu ekleyip karıştırıyoruz. Mantarları ekleyip karıştırıyoruz.
- Kabuk, ıspanak, bezelye, kırmızı ve sarı biberi ekleyip karıştırıyoruz. ¼ bardak şarabı ve dinlenmiş risottoyu orta ateşte ekleyip karıştırıyoruz.
- 2 kepçe sebze suyu koyup ocağın altını en yükseğe açıp karıştırıyoruz. 1-2 kere karıştırdıktan sonra yine orta ateşe ayarlıyoruz. Bir kez daha 2 kepçe sebze suyu verip aynı işlemi yapıyoruz.
- Beyaz karabiberi ekleyip ocağın altını en yükseğe ayarlıyoruz. 2 kepçe daha sebze suyu ekliyoruz. Tuzu atıp karıştırıyoruz. 2 kepçe daha sebze suyu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
- Kaşıkla tencerenin bir ucundan diğer ucuna doğru çektiğinizde tavanın dibini görebiliyorsak doğru kıvamı yakalamışsınız demektir. Afiyet olsun.
Sebzeli Risotto tarifinin püf noktası nedir?
1 su bardağı = 200 ml / Kepçe = Orta boy