Sebze Graten Tarifi
Sebze Graten tarifi: Sebze Graten için gerekli malzemeler nelerdir? Sebze Graten nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 dilim
Sebze Graten yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
- 2 adet orta boy domates
- 3/4 su bardağı bezelye
Beşamel sos için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Üzeri için:
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sebze Graten tarifi nasıl yapılır?
- Kabuğunu soyduğunuz patates ve havuçları halka halka dilimleyin. Kabuklarını kazıdığınız ya da alacalı olarak soyduğunuz kabakları ortadan ikiye kesip yarım ay şeklinde doğrayın.
- Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkarttığınız kırmızı dolmalık biberleri iri parçalar halinde kesin. Domatesleri halka halka dilimleyin.
- Havuç ve patates dilimlerini taze bezelyelerle birlikte kaynar suda kısa süre haşlayın. Suyunu süzdüğünüz sebzeleri soğuk, buzlu suya alıp besin ve renk değerlerini korumaları adına şoklayın.
- Suyunu süzdürdükten sonra kabak ve kırmızı dolmalık biber dilimleriyle birlikte ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Domates dilimlerini üzerine yerleştirin.
- Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Yağ köpürünce unu azar azar ekleyin ve karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun.
- Soğuk sütü azar azar ekleyip, topaklanmaması için bir çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar yaklaşık 3 dakika pişirin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin, karıştırın.
- Hazırladığınız beşamel sosu fırın kabına aldığınız sebzelerin üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
- Fırından çıkan sıcak sebze grateni, dilimlere ayırdıktan sonra ana yemek ya da garnitür olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Sebze Graten tarifinin püf noktası nedir?
Arzuya göre tüm sebzeleri ayrı ayrı tencerelerde, kaynar suda kısa sürelerde haşlayıp şokladıktan sonra da graten yapımında kullanabilirsiniz.