Şambali Tarifi
Şambali tarifi: Şambali için gerekli malzemeler nelerdir? Şambali nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 kişilik
Şambali yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 0.5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 10 damla limon
Şambali tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle 4 su bardağı toz şeker ile 3.5 su bardağı suyu bir tencereye alıp şerbeti yapıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine 5-6 damla limon suyu sıkıp 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz.
- İrmik, toz şeker, vanilya ve unu bir karıştırma kabına alıp karıştırıyoruz. Tam ortasında bir çukur açıp karbonatı koyup üzerine 5-6 damla limon sıkıyoruz.
- Üzerine yoğurt ve 1/2 su bardağı suyu ekleyip, homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.
- Bir fırın tepsisinin dibine fırça yardımı ile önce tereyağı daha sonra pekmez sürüp üzerine irmik serpiyoruz. Karışımı döküp her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayıyoruz.
- Hamur karışımının üzerine tekrar pekmez sürüp irmik serpiştiriyoruz. Bıçakla dilim çizgileri atıp üzerini fıstık ya da bademle süslüyoruz.
- 200 derece fırında tam 1 saat pişiriyoruz.
- Fırından çıktıktan sonra 5 dakika dinlendirip, dilimlemek için çizdiğimiz çizgilerin üzerinden bıçakla geçip şerbetini döküyoruz.
Şambali tarifinin püf noktası nedir?
Alüminyum tepside pişirmek altının ve yanlarının daha güzel kabarmasını sağlar.