Şah Pilavı Tarifi
Şah Pilavı tarifi: Şah Pilavı için gerekli malzemeler nelerdir? Şah Pilavı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
60 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Şah Pilavı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 su bardağı basmati pirinç
- 150 gram tereyağı
- 1/8 çay kaşığı safran
- 300 gram kuzu kuşbaşı (haşlanmış)
- 1 adet kuru soğan
- 8 adet kuru kayısı
- 5 adet kestane (haşlanmış)
- 5 adet kuru erik
- 4 yemek kaşığı kuru üzüm
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 adet lavaş
- 6 yemek kaşığı sıvı yağ
Şah Pilavı tarifi nasıl yapılır?
- Safranı bir kaseye koyun ve üzerine bir su bardağı sıcak su koyup demlenmeye bırakın.
- Tereyağını eritin ve üzerinde biriken köpüğü alın.
- Pirinçleri tuzlu soğuk suda bir saat bekletin, ardından soğuk suyla nişastasını yıkayın ve süzün.
- Pirinçleri sıcak tuzlu suda 10-15 dakika haşlayıp süzün ve derin bir kaseye alın.
- Pirinçlerin üzerine, her yerine gelecek şekilde 4-5 yemek kaşığı safranlı sudan, bir tatlı kaşığı zerdeçal ve 4 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı koyup nazikçe harmanlayın.
- Derin bir tavaya kalan erimiş tereyağını koyun ve ısıtın.
- Tavaya sırasıyla haşlanmış kuzu etlerini, piyazlık doğranmış soğanı, ufak parçalar halinde doğranmış kuru kayısıları, kestaneleri, zerdeçalı, tuzu, karabiberi koyup hafifçe kızarana kadar soteleyin.
- Son olarak kuru üzümleri de koyup ocaktan alın.
- Fırına girebilen bir tava ya da tencereye lavaşları dış yüzeyini sıvı yağ ile yağlayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
- Lavaşların içine önce pilavın yarısını koyun. Ardından etli karışımı serin ve son olarak kalan pilavı da koyup, üzerine bir adet daha lavaş koyarak kapak gibi kapatın.
- Lavaşların kenarlarını içe doğru katlayın, üzerine sıvı yağ sürün, en üste kapak gibi bir ağırlık koyup 180 derecelik fırında 30-45 dakika lavaşlar kızarana kadar pişirin.
- Pişen şah pilavını büyük bir tabağa ters çevirin. Lavaşları üstten, kopmayacak şekilde dilimleyip açın ve içerisindeki pilavı hafifçe harmanlayıp sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.