Sade Çörek Tarifi
Sade Çörek tarifi: Sade Çörek için gerekli malzemeler nelerdir? Sade Çörek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
35 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
10 kişilik
Sade Çörek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
32. cm.lik cam fırın tepsisi için:
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml.)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet yumurta (1 yumurta sarısı ayrılacak)
- 5,5 su bardağı un (200 ml.lik standart su bardağı)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için:
- 1 adet yumurta sarısı (ayırmış olduğunuz)
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Tepsiyi yağlamak için:
Sade Çörek tarifi nasıl yapılır?
- Sıvı malzemelerin hepsini alacak bir kaseye sütü, elinizle küçük parçalara ayırdığınız yaş maya ve toz şekeri koyup karıştırın. Üzerine yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları ekleyip bir kaşıkla karıştırın.
- 5 su bardağı un ve tuzu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz yapıp, sıvı malzemeyi bu havuzun içine dökün. Kenarlardan ortaya doğru alarak yoğurun. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Geri kalan unu kaşıkla ekleyerek koyun. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.
- Hamuru yağlanmış tepsinin ortasına koyun. Ellerinizle kenarlara doğru yayarak, hamuru tepsinin içine yerleştirin.
- Yumurta sarısını bir fırçayla hamurun üzerine eşit şekilde sürün. Üzerine çörek otu serpiştirin. Tepside 45 dakika serin olmayan bir ortamda mayalandırın. (Fırını ısıtmadan önce içinde mayalandırabilirsiniz.)
- Mayalanma süresinin bitmesine 10 dakika kala fırını 180 derecede açın. Hamurun mayalanma süresi bittikten sonra altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Çörek piştikten sonra fırından alıp, oda ısısında soğutun. Soğuduğu zaman dilimleyerek servis yapın. Sevdiklerinizle paylaşın.
Sade Çörek tarifinin püf noktası nedir?
Pişen çöreği fırında bekletmeyin, mutlaka oda ısısında soğutun.