Rumeli Beğendisi Tarifi
Rumeli Beğendisi tarifi: Rumeli Beğendisi için gerekli malzemeler nelerdir? Rumeli Beğendisi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 porsiyon
Rumeli Beğendisi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Eti için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (ya da zeytinyağı)
- 500-600 gram kuşbaşı kuzu eti
- 2 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2-3 yemek kaşığı domates püresi (rende veya konserve olabilir)
- 1 yemek kaşığı sirke (üzüm veya elma)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
Beğendisi için:
- 4 adet patlıcan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 60-80 gram rendelenmiş kaşar peyniri
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Rumeli Beğendisi tarifi nasıl yapılır?
- Patlıcanları bir bıçak yardımıyla gelişigüzel delin. 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika veya direk ocak ateşi üzerinde çevirerek içi iyice yumuşayıncaya kadar közleyin. Közledikten sonra 10 dakika üzerini örterek dinlendirin, ardından kabuklarını soyun ve bir kaseye alın. Kasede biriken patlıcanın suyunu dökün veya elinizde patlıcanları sıkarak suyunu çıkarın.
- Bu sırada kalın tabanlı ve geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alıp ısıtın. Ardından kuşbaşı kuzu etini iyice ısınan tencerete koyarak mühürlemeye başlayın. Yaklaşık 5-7 dakika yeterli olacaktır.
- Her iki tarafı hafifçe kızaran etlerin üzerine küp küp doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin ve orta-kısık ateşe alarak sotelemeye devam edin.
- 15 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak pişirdikten sonra salça, domates püresi, sirke ve şekeri ekleyerek karıştırın. 2-3 dakika bu şekilde soteleyin.
- Ardından üzerine sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Kapağını kapatarak kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişmeye bırakın.
- Etler hazır olmak üzereyken beğendiyi hazırlamaya başlayın. Tereyağını ısıtın ve közleyip ince ince doğradığınız patlıcanları tavaya ekleyip 2 dakika kadar soteleyin. Ardından unu ekleyin ve karıştırın.
- 2-3 dakika daha unla birlikte kavurun. Oda sıcaklığında olan veya ılıttığınız sütünüzü yavaş yavaş üzerine ekleyin. Bu sırada hafifçe karıştırmaya devam edin.
- Tüm malzemeler birleşip kıvam aldıktan sonra tuz, karabiber ve kaşarı ekleyip karıştırın ve ocaktan alarak tabaklara pay edin.
- Bu sırada etler suyu çekmiş olmalı fakat ne çok sulu, ne de çok kuru olmalı. Tuzunu ve dilediğiniz baharatları ekleyerek son kez karıştırın. Etin yumuşaklığı kontrol edin. Damak tadınıza uygunsa ocaktan alın.
- Beğendinin üzerine etlerinizi yerleştirerek servis edin. Dilerseniz üzerine de bir miktar kaşar rendeleyebilir, maydanoz serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Rumeli Beğendisi tarifinin püf noktası nedir?
Eti pişirirken ara ara su seviyesini kontrol edin. Suyun birden buharlaşmaması ve etin kısık ateşte usulca pişmesi yumuşaklığı için önemli. Dilerseniz dana eti kullanabilirsiniz fakat pişirme süresi ve dokusu değişkenlik gösterecektir. Közlediğiniz patlıcanlardan çıkan suyu mutlaka atın, böylece patlıcan acı ve kekremsi bir tat bırakmayacaktır.