Risotto Tarifi
Risotto tarifi: Risotto için gerekli malzemeler nelerdir? Risotto nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
4 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 kişilik
Risotto yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet orta boy soğan
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı (50 ml)
- 200 gram risotto pirinci (Carnaroli, Arborio ve Vialone Nano)
- 1 litre tavuk suyu (arzuya göre et,balık veya sebze suyu)
- 1/4 su bardağı beyaz şarap (50-60 g)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (40-50 g)
- 50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 dal taze kekik (arzuya göre)
Risotto tarifi nasıl yapılır?
- Soğanı olabildiğince ince ve eşit boyutlarda olacak şekilde küp küp doğrayın.
- Tencerenin içine zeytinyağını ekleyip kısık ateşte ısıtın. Ardından soğanları ekleyip karıştırarak pişirmeye başlayın. Soğanların renk almaması için kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.
- Soğanlar iyice yumuşayıp şeffaflaştıktan sonra pirinci üzerine ekleyin.
- Taneleri iyice ısınıncaya dek karıştırarak pişirin.
- Pirinç tanelerinin iyice ısındığına emin olduktan sonra beyaz şarabı ekleyin. Birkaç saniye içerisinde buharlaşacak ve geriye çok az sıvı kalacaktır. Pirinçler sıvıyı çekene dek karıştırmaya devam edin.
- Başka bir tencerede ısıtmış olduğunuz tavuk suyundan bir kepçe alarak üzerine ekleyin. Suyu tek seferde değil her seferinde birer kepçe olmak üzere ekleyerek pirinç iyice çekinceye kadar devam edin.
- 3 kepçe tavuk suyu ekledikten sonra nişastasını iyice salacak ve risotto yoğunlaşmaya başlayacaktır. Bu aşamada pirinçler çekinceye dek tavuk suyu ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Çekebileceği kadar tavuk suyunu azar azar yedirip nişastasını iyice saldığına emin olduktan sonra kıvam kontrolü yapın. Spatula ile tencerenin bir ucundan diğer ucuna doğru çektiğinizde tavanın dibini görebiliyorsanız doğru kıvamı yakalamışsınız demektir.
- Son olarak tereyağını ve rendelenmiş parmesanı ekledikten sonra dikkatlice karıştırın veya tencereye ileri geri hızlıca hareket ettirerek bütünleşmesini sağlayın.
- Ardından vakit geçirmeden sıcak olarak servis edin. Servis tabağına alıp hafifçe yaydırın. Arzuya göre üzerine taze kekik serpin. Afiyet olsun!
Risotto tarifinin püf noktası nedir?
Dilerseniz mantar ekleyebilir, kuru domates gibi farklı sebzelerle de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca deniz ürünleri de kullanabilirsiniz. Beyaz şarap yerine beyaz sirke kullanabilirsiniz. Risotto pirinci olarak nişasta içeriği yüksek olan Carnaroli, Arborio veya Vialone Nano gibi risotto pirinçlerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.