Ramazan Pidesi Tarifi
Ramazan Pidesi tarifi: Ramazan Pidesi için gerekli malzemeler nelerdir? Ramazan Pidesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 adet
Ramazan Pidesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Pide ve somun ekmek için:
- 1/2 paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)
- 2 su bardağı ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
Ramazan Pidesi tarifi nasıl yapılır?
- Mayayı ve suyu hamur yoğuracağımız kabın içinde karıştırıp, 10 dakika üzerini kapatıp bekleyin.
- Sonra diğer malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun. Ne kadar güzel yoğurursanız o kadar güzel kabarır.
- Hatta tezgah üzerinde yoğurursanız daha güzel bir kıvam alır.
- Ele yapışan bir hamur olacak, cıvık deyip un eklemeyin, yoksa katı bir ekmek olur. 1 saat mayalandırıyoruz.
- Ardından hamuru 2 eşit parçaya bölüp somun ekmeği dıştan içe doğru katlayıp, somun ekmek gibi ucunu biraz uzun yapın ve ortasının tombul kalmasına dikkat edin.
- Küçük gibi gelebilir ama tepsi mayası yapacağımız için çok güzel kabaracaktır.
- Pide içinde ekmeğimizi merdane ile biraz açıp, üzerini örtüp 30 dakika tepsi mayası yaptıralım.
- Ardından 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sütü karıştırıp fırça ile ekmeğimize sürelim ve elimizle pide şeklini verelim,
- En sonda üzerine susam ve çörek otu serpip fırına verelim.
- Somun ekmeğinin şeklini verdikten sonra üzerini bir bezle ya da bir tepsiyle kapatıp 30 dakika tepsi mayası yaptırıyoruz.
- Tepsi mayası yaptırdığımız somun ekmeğimizin üzerine fırça ile su sürüp yan tarafından birer kesik atın.
- Sakın tepsi mayasından önce kesip öyle mayalanmaya yoksa çok açılır. O yüzden fırına vermeden hemen önce çizik atıyoruz. Bir de çok kesik atmayın sakın.
- 200 derece ısıttığımız fırından fansız ayarda fırının tabanına su koyup yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin. Fırının en altına koymayı unutmayın tepsileri. Suyun buharı ile yumuşak olacaktır.
- Fırından çıkardığımız ekmekleri bir bez ile ilk sıcağı geçene kadar örtelim ki yumuşacık olsun.
- Çok sıcakken ekmekleri dilimlemeyin, hamur olur biraz sıcaklığının geçmesini bekleyin. Afiyet olsun.