Pratik Ramazan Pidesi Tarifi
Pratik Ramazan Pidesi tarifi: Pratik Ramazan Pidesi için gerekli malzemeler nelerdir? Pratik Ramazan Pidesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
15 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
3 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 adet
Pratik Ramazan Pidesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 450 gram un
- 50 gram tam buğday unu
- 8 gram deniz tuzu
- 3 gram instant maya
- 200 mililitre su
- 175 mililitre süt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri İçin:
- 1/2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı su
- 1/4 su bardağı kaynar su
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- 1 tatlı kaşığı susam ve çörek otu karışımı
Pratik Ramazan Pidesi tarifi nasıl yapılır?
- Büyük bir yoğurma kabında maya, su ve süt ile homojen olana kadar karıştırılır. Zeytinyağı eklenir.
- Un azar azar eklenirken en son tuz ilave edilip hamur toparlanır ve 10 dakika yoğrulur.
- Hamur yumuşacık ve ele hafifçe yapışan kıvamda olmalı. Kabın üzeri kapatılarak ılık ortamda hamur 2 kat olana kadar 2 saat dinlendirilir.
- Bu sırada üzeri için un ve su karıştırılır, kaynar su ve pekmez ilave edilip tekrar karıştırılır. Soğumaya bırakılır.
- Mayalanan hamur birkaç kez yoğrulup havası alınır. İki porsiyon halinde unlanmış tezgaha alınır, yuvarlanır. Üzeri kapatılıp yarım saat daha beklenir.
- Daha sonra hamurlar yağlı kağıt serilen, un veya mısır unu serpilen tepsilere alınır.
- Hamur üzerine pekmezli karışım veya çırpılmış yumurta yayılır.
- Parmak uçları tabana değecek şekilde bastırılarak hamur ortadan yanlara doğru genişletilerek paralel çizgiler oluşturulur.
- Bu çizgileri dikey kesecek şekilde parmak uçları ile aynı işlem yapılır. Susam ve çörek otu serpilip yarım saat daha üzeri kapatılarak beklenir.
- Fırın tabanına sıcak su dolu bir kap yerleştirilerek fan ayarında 210 dereceye ısıtılır. Tepsi fırının en alt katına yerleştirilip pidenin üzeri kızarana kadar 15-18 dakika pişirilir. Afiyet olsun.