Portakal Aromalı Çaylı Kek Tarifi
Portakal Aromalı Çaylı Kek tarifi: Portakal Aromalı Çaylı Kek için gerekli malzemeler nelerdir? Portakal Aromalı Çaylı Kek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Portakal Aromalı Çaylı Kek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
İç Kısmı İçin:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı demli çay
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 adet portakal
- 3 yemek kaşığı kakao
- 2,5 su un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı ceviz içi (iri parçalanmış) (arzuya göre)
- 1 çay bardağı damla çikolata (arzuya göre)
Sosu için:
- 1 kepçe sos (kekten ayırdığımız kakaolu sos)
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
Portakal Aromalı Çaylı Kek tarifi nasıl yapılır?
- İlk aşamada tüm kullanacağımız malzemeleri oda sıcaklığına getiriyoruz. Kek kalıbımızı güzelce yağlayıp yapışmaması için hafif unluyoruz.
- Derin bir kaba yumurta ve şekeri alıp 5 dakika boyunca çırpıyoruz.
- Aşama aşama önce süt,yağ, yarım portakalın suyunu ve kakaoyu ekleyip yediriyoruz. (sostan 1 kepçe ayırıyoruz)
- Ardından çay, portakal kabuğu rendesi ve geri kalan malzemeleri ilave edip 2-3 dakika daha çırpıp homojen bir kıvam aldırıyoruz.
- Harcımızı kalıba döküp içindeki gazı almak için sert zemine bir iki defa vuruyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik (fansız) fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.
- Üst sos için ise kek fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılırken belirtilen tüm malzemeler cezveye alınır ve sürekli karıştırılarak kaynatılır.
- Son olarak soğuyan kekimizin üzerine hazırladığımız sosu dökebiliriz. Arzu ederseniz dövülmüş ceviz ve portakalla süsleyebiliriz. Afiyet olsun.
Portakal Aromalı Çaylı Kek tarifinin püf noktası nedir?
Kekin tam kıvamında olması için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir. Kekin kalıba döküldükten sonra gazı alınması daha fazla ve eşit şekilde kabarmasına yardımcı olur. İlk 30 dakika boyunca fırın kesinlikle açılmamalı, sonrasında şiştiğini kontrol etmek için kürdan yardımı ile kontrol edebilirsiniz. Hamur yapışıyorsa bir miktar daha pişirilmesi gerekir. Kekin parçalanmadan çıkarmak için muhakkak soğumasını beklemeyi unutmayın.