Piyaz Tarifi
Piyaz tarifi: Piyaz için gerekli malzemeler nelerdir? Piyaz nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Piyaz yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı kuru fasulye (200 g)
- 2 adet mor soğan (orta boy)
- 1 kase ayıklanmış maydanoz
- 1/4 adet limon
- 3 yemek kaşığı sirke
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet haşlanmış yumurta (arzuya göre)
Piyaz tarifi nasıl yapılır?
- Kuru fasulyeleri bir gece önceden suya koyun. Eğer haşlanmış kuru fasulye kullanacaksınız ilk iki aşamayı uygulamayın.
- Ertesi gün fasulyenin suyunu süzün, yıkayın ve tencereye alarak üzerini iki parmak geçene kadar su koyun ve haşlamaya bırakın. Çok yumuşak olup dağılmaması için kontrollü olarak 35-40 dakika pişirin.
- Haşlanan fasulyeleri süzün, soğuduktan sonra derin bir kaba alın. Üzerin ayıklamış olduğunuz maydanoz yapraklarını ekleyin.
- Mor soğanları ince ince piyazlık, yani yarım ay şeklinde, doğrayın ve kaseye alın. Üzerine tuz, limonun suyu ve sirkeyi ilave edin.
- Son olarak kalan baharatlarını ve zeytinyağını ekleyip güzelce karıştırın.
- Arzuya göre haşlanmış yumurta ile soğuk veya ılık servis edin. Afiyet olsun!
Piyaz tarifinin püf noktası nedir?
Eğer beyaz soğan kullanacaksanız tuzla övmenizi öneririz. Kuru fasulyelerin çok yumuşamaması ve dağılmaması için kontrollü haşlayın. Cinsine ve markasına göre pişirme süresi değişkenlik gösterebilir.
Piyaz tarifi için servis önerisi
Mevsimine göre domates, biber veya havuç ile çeşitlendirebilirsiniz.