Pırasalı El Açması Börek Tarifi
Pırasalı El Açması Börek tarifi: Pırasalı El Açması Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Pırasalı El Açması Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 tepsi
Pırasalı El Açması Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Börek için:
- 4 su bardağı un
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ara katlara sürmek için:
- 1/2 su bardağı (1 parmak fazla) zeytinyağ (sıvı yağ karışımı)
İç harcı için:
- 1 kilogram pırasa
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 küçük boy kase rendelenmiş kaşar peyniri
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Pırasalı El Açması Börek tarifi nasıl yapılır?
- Bir yoğurma kabına un, tuz, zeytinyağı, sirke ve su konularak iyice yoğrulur. Ele hafif yapışan bir hamur elde edilir. Yaklaşık 10 dakika yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır.
- İç harç için; tereyağı bir tavaya alınır. Küp küp doğranmış kuru soğan eklenir ve hafif renk değiştirince salçası eklenir. Daha sonra orta incelikte doğranan pırasalar eklenir ve sotelenir.
- Pırasalar küçülünce karabiber ve tuz eklenerek altı kapatılır. Sıcağı çıkınca kaşar peyniri rendelenir. Ardından dinlenen hamur bir top haline getirilir ve sekiz eşit parçaya bölünür.
- Her bir parça yaklaşık küçük bir tatlı tabağı boyutunda açılır ve üzerine zeytinyağı/sıvı yağ karışımı sürülür. Üst üste katlar elde edilir. (Her kat arasında bolca yağ olmalıdır.)
- Yağlanan hamur katından alınır ve iki el yumruk yapılarak hamur elde inceltilir. Bu esnada parmak uçlarıyla çekiştirmemek gerekir.
- Belli bir inceliğe kadar gelince yırtılmaması için tezgaha serilir ve kenarlardan hafifçe çekerek hamur inceltilir. Çeke çeke istenilen boyuta gelip inceltilerek hamur bu şekilde açılır.
- En kenardaki kalın kısımlar kesilir tepsinin en kenar kısmına yerleştirilir. (Bu kısımlar pişince çıtır çıtır oluyor.) İç harç minik parçalar halinde hamurun üzerine serpiştirilir.
- Rulo yapılarak ince uzun bir parça elde edilir, ardından içe doğru yuvarlak şekilde sarılır. Her parça için aynı işlemler uygulanır.
- Yağlanmış tepsinin orta kısmından başlanarak rulolar birbirinin bittiği yerden başlanılarak yerleştirilir.
- Üzerine az sıvı yağlı yumurta sarısı karışımı sürülür.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında her yeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.