Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Pırasalı El Açması Börek Tarifi

Pırasalı El Açması Börek

Pırasalı El Açması Börek Tarifi

Pırasalı El Açması Börek tarifi: Pırasalı El Açması Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Pırasalı El Açması Börek nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Pırasalı El Açması Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

Börek için:

  • 4 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ara katlara sürmek için:

  • 1/2 su bardağı (1 parmak fazla) zeytinyağ (sıvı yağ karışımı)

İç harcı için:

  • 1 kilogram pırasa
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük boy kase rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Pırasalı El Açması Börek tarifi nasıl yapılır?

  • Bir yoğurma kabına un, tuz, zeytinyağı, sirke ve su konularak iyice yoğrulur. Ele hafif yapışan bir hamur elde edilir. Yaklaşık 10 dakika yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır.
  • İç harç için; tereyağı bir tavaya alınır. Küp küp doğranmış kuru soğan eklenir ve hafif renk değiştirince salçası eklenir. Daha sonra orta incelikte doğranan pırasalar eklenir ve sotelenir.
  • Pırasalar küçülünce karabiber ve tuz eklenerek altı kapatılır. Sıcağı çıkınca kaşar peyniri rendelenir. Ardından dinlenen hamur bir top haline getirilir ve sekiz eşit parçaya bölünür.
  • Her bir parça yaklaşık küçük bir tatlı tabağı boyutunda açılır ve üzerine zeytinyağı/sıvı yağ karışımı sürülür. Üst üste katlar elde edilir. (Her kat arasında bolca yağ olmalıdır.)
  • Yağlanan hamur katından alınır ve iki el yumruk yapılarak hamur elde inceltilir. Bu esnada parmak uçlarıyla çekiştirmemek gerekir.
  • Belli bir inceliğe kadar gelince yırtılmaması için tezgaha serilir ve kenarlardan hafifçe çekerek hamur inceltilir. Çeke çeke istenilen boyuta gelip inceltilerek hamur bu şekilde açılır.
  • En kenardaki kalın kısımlar kesilir tepsinin en kenar kısmına yerleştirilir. (Bu kısımlar pişince çıtır çıtır oluyor.) İç harç minik parçalar halinde hamurun üzerine serpiştirilir.
  • Rulo yapılarak ince uzun bir parça elde edilir, ardından içe doğru yuvarlak şekilde sarılır. Her parça için aynı işlemler uygulanır.
  • Yağlanmış tepsinin orta kısmından başlanarak rulolar birbirinin bittiği yerden başlanılarak yerleştirilir.
  • Üzerine az sıvı yağlı yumurta sarısı karışımı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında her yeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025