Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye Tarifi
Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye tarifi: Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye için gerekli malzemeler nelerdir? Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
20 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 400 gram arpa şehriye
- 60 gram margarin
- 6 adet taze soğan
- 400 gram ıspanak
- 2 yemek kaşığı un
- 1 litre süt
- 250 gram mihaliç peyniri
- 250 gram süzme beyaz peynir
- 3 yemek kaşığı dereotu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye tarifi nasıl yapılır?
- Arpa şehriyeleri, tuzlu kaynar suyun içerisine alın ve yumuşayana dek haşlayın, ardından süzüp bir kenara alın.
- Margarinin 20 gramını büyük bir tencerede eritip, kızdırın ve ardından ince ince doğradığınız taze soğanları içerisine atıp bir kaç kez karıştırın.
- Tuz ve karabiber ilave edip, yıkanmış ve doğranmış ıspanakları ekleyin ve ıspanaklar pişene dek kavurun.
- Ardından içine süzüp bir kenara aldığınzı arpa şehriyeleri de ilave edin ve güzelce karıştırıp, altını kapatın.
- Kalan margarini bir tencereye alın, eritin ve içerisine unu ilave edip, un renk değiştirene dek kavurun.
- Altını kapatın ve sürekli karıştırarak sütü yavaş yavaş margarinli un karışımına ekleyin. Tüm sütü koyduktan sonra ocağın altını tekrar açın ve sos koyulaşana dek yaklaşık 5 dakika boyunca karıştırarak pişirin.
- Mihaliç peynirinin 3’te 2’sini bu sütlü sosa ekleyin, ardından beyaz peyniri de ilave edin ve peynirler eriyene dek karıştırın.
- Peynirler eriyince sosu ocaktan alın ve içerisine dereotunu ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız sosu, ıspanakla karıştırdığınız arpa şehriyelere ekleyin ve güzelce karıştırarak birbirine yedirin.
- Ardından bu karışımı ısıya dayanıklı bir fırın kabına alın, üstüne kalan mihaliç peynirlerini serpiştirin, ve önceden ısıttığınız 190 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin.
Peynirli Ispanaklı Arpa Şehriye tarifinin püf noktası nedir?
Mihaliç peyniri bazı yörelerde kelle peyniri ya da gönen peyniri olarak da geçmektedir. Mihaliç peyniri yerine hellim peyniri de kullanabilirsiniz.