Peri Peri Soslu Tavuk Tarifi
Peri Peri Soslu Tavuk tarifi: Peri Peri Soslu Tavuk için gerekli malzemeler nelerdir? Peri Peri Soslu Tavuk nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Peri Peri Soslu Tavuk yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Tavuk salamura için:
- 1 adet bütün tavuk
- 1,5 litre su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tane kimyon
- 1 çay kaşığı biberiye
- 1 adet limon
Peri peri sos için:
- 4 adet chili biberi
- 2 adet kapya biber
- 1 adet soğan
- 5 diş sarımsak
- 1,5 adet limon
- 3/4 su bardağı sirke
- 3/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
Patates kızartması için:
- 1,5 kilogram patates
- 1/2 demet maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
Kolay turşu için:
- 4 su bardağı sıcak su
- 1/2 çay bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı taze kişniş
- 1 çay kaşığı tane hardal
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 3 adet havuç
- 1/2 adet kırmızı lahana
- 1 adet kuru soğan
Peri Peri Soslu Tavuk tarifi nasıl yapılır?
- Tavuk salamurası için derin bir kap içerisinde su, limon suyu, toz şeker, tuz ve baharatları karıştırın.
- Tavuğu büyük parçalar halinde parçalara bölün ve salamura sıvısının içine koyun, üzerini streçle örtüp buzdolabında en az iki saat dinlendirin.
- Peri peri sos için kapya biberlerin çekirdek ve beyaz kısımlarını temizleyin. Chili biberlerin sadece saplarını kesip iri parçalara bölün.
- Soğanın kabuklarını soyup ikiye bölün. Hazırladığınız sebzeleri kızgın bir tavada tek tarafları hafif yanana kadar bekletin.
- Sıcak sebzeleri büyük bir mutfak doğrayıcısına alın. Üzerlerine sarımsaklar, sirke, bir limonun suyu, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip püre kıvamı alana kadar doğrayıcıdan geçirin.
- Hazırladığınız karışımı bir sos tenceresine alıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
- Pişen sosu tekrar doğrayıcıya dökün, üzerine zeytinyağı ve yarım limon suyunu da ekleyip homojen bir kıvam alana kadar doğrayıcadan geçirmeye devam edin.
- Hazırladığınız sosun tadına bakın, ihtiyaç halinde fazladan baharat ya da sirke de ekleyebilirsiniz.
- Turşu için sıcak suyu derin bir kaba koyun. İçerisine sebze harici tüm malzemeleri koyup karıştırın.
- Sebzeleri ince şeritler halinde doğrayın ve turşu salamurasına koyup karıştırın. Üzerini streçleyip oda sıcaklığında bekletin.
- Hazır olan tavukları salamuradan çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın.
- Hazırladığınız peri peri sostan bir kaç kaşık tavukların üzerine koyup harmanlayın.
- Tavukları tepsiye dizin ve 200 derecelik sıcak fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Tavuklar fırındayken patatesleri soyun, iri küpler halinde doğrayın ve kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlayıp süzün.
- Kızartma yağını derin ve büyük bir tavada ısıtın. Patateslerin üzerindeki nem kaybolunca yağa atıp, renk alıp dışı sertleşinceye kadar kızartın.
- Patatesler için maydanozu ince ince kıyın, sarımsağı doğrayın ve tuzla beraber karıştırıp bir kenarda bekletin.
- Kızaran patatesleri yağdan çıkardıktan sonra maydanozlu sarımsaklı karışımla birlikte harmanlayın.
- Fırından çıkarttığınız tavuklar sıcakken üzerilerine tekrar sostan sürüp on dakika dinlendirin.
- Servis için tavukları sos koyduğunuz bir tabağa alabilir, yanında patatesler, hızlı turşunuz ve kızarmış ekmekle birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.